SEGRE

ENSENYAMENT DECRET D?ADMISSIÓ D?ALUMNES

Centres públics i privats hauran de reservar dos places per grup per a nens desfavorits

A Infantil, Primària i ESO, per “afavorir la distribució equilibrada de l’alumnat” || USTEC vol que en siguin tres i la concertada creu que limita la llibertat d’elecció i demana recursos per escolaritzar-los

Un dels centres públics que escolaritzen alumnes amb necessitats especials.

Un dels centres públics que escolaritzen alumnes amb necessitats especials.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El projecte de nou decret d’admissió d’alumnes, que té origen en el pacte contra la segregació escolar impulsat pel síndic de greuges, estableix “amb caràcter general” una reserva de dos places per grup tant a la pública com a la concertada per a alumnes amb necessitats específiques de suport educatiu en el segon cicle d’Infantil, a Primària i a l’ESO, “per afavorir l’equitat escolar a través de la distribució equilibrada de l’alumnat”.

USTEC-STEs, el sindicat majoritari a l’ensenyament, considera aquest nombre insuficient i proposarà que siguin tres les places reservades.

El decret, que entrarà en vigor el curs 2021-2022, també preveu reduccions de ràtio per promoure una distribució equilibrada i limitacions de l’escolarització en col·legis amb alta concentració de nens amb necessitats específiques (vegeu les claus).

A més, indica que els centres concertats que per la seua ubicació requereixin transport escolar prenguin mesures perquè aquesta qüestió no suposi una barrera per a alumnes socioeconòmicament desfavorits i insta a procurar la no-exclusió en la participació en activitats complementàries i serveis en la pública i la concertada.

Aquesta nova normativa ha provocat la indignació dels centres concertats, que denuncien que hauran d’escolaritzar més alumnes amb necessitats educatives específiques sense rebre més recursos i que el dret d’elecció per part de les famílies es veurà limitat.

Per això, estan recollint al·legacions, a través de la Fundació Escola Cristiana de Catalunya. Argumenten que “els pares no poden trobar obstacles econòmics a l’hora d’exercir el seu dret d’elecció. Exigim a l’administració que, en compliment del mandat legal, doti el sistema d’un finançament suficient que garanteixi la gratuïtat de la plaça escolar als centres concertats i permeti prou recursos per escolaritzar els alumnes amb necessitats”.

Centres consultats van remarcar que no són “elitistes” i que ja escolaritzen nens amb necessitats “que no tenen dret a ajuts per a llibres de text, per exemple, com sí que tenen els de la pública”. Així mateix, Miquel Mateo, secretari general adjunt de la Fundació Escola Cristiana de Catalunya, va afirmar a TV3 que si no hi ha més inversió i s’acaben tancant línies a la concertada, hauran d’acomiadar docents.

El conseller d’Educació, Josep Bargalló, va dir que es concretarà el finançament en un altre decret. “Ens conjurem tots a partir del síndic per prendre mesures per pal·liar la segregació? Sí. Firmem totes aquestes mesures? Sí. Algú que les va firmar pensava que no es posarien en pràctica? La meua obligació és posar-les en pràctica”, va subratllar.

tracking