SEGRE

BALANÇ SECTOR IMMOBILIARI

La construcció de pisos a Lleida es triplica el 2019, any rècord després de la crisi

Se’n van iniciar 1.597, un miler han estat venuts sobre pla i el preu va pujar un 21%

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La construcció d’habitatges a la província va registrar l’any passat les millors xifres des del 2008, quan va esclatar la crisi econòmica. Segons l’Associació de Promotors, el 2019 es van iniciar 1.597 vivendes, de les quals un miler ja s’han venut sobre pla. L’augment de la demanda també ha provocat l’encariment dels preus.

La construcció d’habitatges va assolir el 2019 el millor registre a la província des que va esclatar la crisi econòmica. Així ho va assegurar ahir el president de l’Associació de Promotors de Catalunya, Lluís Marsà, que va precisar que l’any passat es van iniciar 83 promocions que van sumar un total de 1.597 habitatges, una xifra que gairebé triplica la del 2018, amb 664 pisos iniciats, i quintuplica la de fa tres anys, 291. De les noves, en l’actualitat en queden per vendre 597, de forma que Marsà assenyala que “bona part de les vendes el 2019 es van firmar sobre pla, cosa que és una gran notícia perquè significa que hi ha demanda després d’uns anys molt durs per al sector”. Aquest augment de la demanda ha comportat un increment del preu del metre quadrat útil, que assoleix els 1.948 euros/m

2

, un 21,2% més que l’any anterior. Al seu torn, la superfície dels habitatges iniciats també ha augmentat, concretament un 17,4%, cosa que dóna una superfície mitjana per pis de 100,1 metres quadrats. La suma d’aquests dos valors ha provocat que el preu mitjà d’un pis s’hagi incrementat notablement, situant-se en els 186.856 euros de mitjana. Una pujada del 30,9% respecte al 2018 i que converteix Lleida en la província catalana on més s’ha encarit aquest índex. No obstant, Marsà va precisar que aquest augment obeeix al fet “que Lleida anava per sota en la construcció de pisos respecte a les altres províncies i ara s’ha equiparat a la resta. Malgrat tot, Lleida continua sent la demarcació en la qual l’habitatge és més barat comparativament parlant”, va recalcar.

La presidenta dels promotors lleidatans, Pilar Pallàs, va assenyalar que el preu de l’habitatge és “un 37% més baix que abans de la crisi, però no s’arribarà a aquesta xifra”. Així mateix, va dir que a Lleida ciutat s’havien dut a terme 40 promocions amb 408 vivendes, de les quals 184 segueixen en venda.

Aquest augment és el mateix que es va acordar per a l’any passat, mentre que per al 2021 es preveu que l’increment salarial sigui del 2,50%. L’ampliació del conveni també contempla que la retribució per a les hores extra en laborals s’incrementi un 40%, i les dels festius, un 75%.

Un altre dels punts més importants de l’acord assolit és el compromís d’assolir “sense excepció la igualtat entre homes i dones en l’àmbit laboral i trencar els estereotips de gènere”.

D’altra banda, també s’estableix que es considerarà desplaçament a efectes de permisos i llicències que els treballadors hagin de conduir més de 100 quilòmetres des del seu domicili.

Imatge d’un edifici en construcció al barri de Cappont de Lleida, ahir.

Imatge d’un edifici en construcció al barri de Cappont de Lleida, ahir.MAITE MONNÉ

Imatge d’un edifici en construcció al barri de Cappont de Lleida, ahir.

Imatge d’un edifici en construcció al barri de Cappont de Lleida, ahir.MAITE MONNÉ

tracking