SEGRE

Tombats 9 dels 10 punts que havia proposat el PSC al Ple extraordinari sobre l'Horta de Lleida

Els grups discrepen en la necessitat de forçar el debat al plenari però recolzen els preus justos al camp

Un moment del ple extraordinari sobre l'Horta de Lleida.

Tombats 9 dels 10 punts que havia proposat el PSC al Ple extraordinari sobre l'Horta de LleidaLaura Quintana

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Nou dels deu punts que havia proposat el PSC al Ple extraordinari que s'ha celebrat aquest dimecres a la Paeria sobre l'Horta de Lleida han estat tombats pels grups polítics i l'equip de govern. La sessió, que ha estat forçada per la mateixa formació socialista perquè consideren que en els darrers 8 mesos el govern municipal no s'ha fet res per millorar la situació d'aquesta zona agrícola i verda que envolta la ciutat, ha girat al voltant de la polèmica sobre la necessitat de si s'havia de dur a terme o no, partint de la base que ja existeix un òrgan per parlar-ne, que és la Comissió de l'Horta. Els partits només han aprovat el punt de recolzar i sensibilitzar l'opinió pública sobre la importància d'uns preus justos al camp.

El PSC ha estat la formació encarregada d'iniciar el debat al Ple extraordinari de la mà del regidor Joan Queralt, que ha volgut posar el focus en la "situació crítica" de l'Horta desgranant punts com la falta de transport públic, l'estat dels camins, l'arribada de l'aigua potable a totes les partides, la seguretat i el civisme i el desplegament de telecomunicacions com la fibra òptica. Queralt ha lamentat que la resta de forces els hagin retret el fet de voler situar l'Horta al Ple, "l'òrgan de presa de decisions més important de la ciutat", i ho ha justificat assegurant que en els darrers 8 mesos de govern tripartit no hi ha hagut "ni una sola proposta" al respecte.

En aquest sentit, ha criticat que només s'hagi nomenat un coordinador i que només ha estat arran de la convocatòria del Ple extraordinari que han aparegut les propostes de l'equip de govern. Unes propostes, que ha dit que són "benvingudes" i que han de servir per avançar i sumar a la feina que van fer els socialistes durant els darrers 4 anys per aquesta zona de la ciutat.

Les intervencions dels altres grups a l'oposició han girat al voltant de la crítica sobre la necessitat de dur a terme el Ple extraordinari. El primer a intervenir ha estat el portaveu del PPC, Xavier Palau, que ha acusat als socialistes de ser els responsables de la situació actual de l'Horta després de governar durant 40 anys a la Paeria. Palau ha criticat també que el coordinador que ha nomenat l'equip de govern cobrarà 232.000 euros durant els propers 4 anys i "encara no sabem quines són les seves funcions". Així mateix, s'ha declarat "nacionalista" pel que fa al consum de productes e l'Horta.

De la seva banda, la portaveu de Cs, Ángeles Ribes, ha dit sentir-se "incòmoda" amb la celebració del Ple perquè "no aportarà solucions" i ha lamentat que el debat no hagi incorporat altres temes com les plagues de senglars o el problema de la falta d'allotjament per a temporers.

Les intervencions dels grups que formen l'equip de govern també han qüestionat la necessitat de celebrar el Ple i en el cas de la portaveu del Comú, Elena Ferré, ha lamentat que "instrumentalitzi" la gent de l'Horta si el debat no s'acompanya d'accions concretes. Ferré ha assegurat que l'equip de govern té un projecte "ambiciós" per l'Horta i que es veurà demostrat durant el mandat.

El regidor responsable de l'Horta, Joan Ramon Castro, de JxCat, ha estat el responsable de desgranar les propostes de l'equip de govern per aquesta zona de la ciutat i ha lamentat que amb la convocatòria del Ple s'hagi "menystingut" la Comissió especial de l'Horta. De la seva banda, el regidor de Cultura, Jaume Rutllant, d'ERC, ha acusat al PSC que mentre busquen "alguna fórmula per aparèixer als mitjans" ells continuen treballant per l'Horta amb un programa i un pla per desplegar-lo.

Intervencions dels representants de l'Horta

El Ple ha comptat amb la intervenció del president de la Federació de Veïns de l'Horta, Francesc Montardit, que ha reclamat una previsió econòmica anual per poder fer el manteniment dels camins, l'expansió del servei de taxi, el manteniment dels locals socials deteriorats, videocàmeres per frenar l'incivisme i els robatoris i acabar amb les traves urbanístiques que frenen les opcions de poder continuar vivint en aquesta zona.

També ha parlat Pere Roqué, en nom dels empresaris agraris, que ha lamentat els "condicionants" que han de patir els pagesos i que moltes vegades acaben als jutjats per denuncies per molèsties que ocasionen per la feina que fan. Roqué ha defensat els productes de l'Horta i ha aprofitat per fer una crida a la participació a la manifestació contra els preus baixos al camp que tindrà lloc divendres a Lleida.

Finalment, la presidenta de l'Associació de Productors de l'Horta, Anna Aragonès, ha demanat que l'Horta sigui un lloc on es prioritzi l'activitat agrària perquè actualment està "en procés de decadència i entre tots l'hem d'alçar". És per això que ha demanat a l'equip de govern i els partits de la Paeria que l'Horta figuri al seu full de ruta.

tracking