SEGRE

MEDI AMBIENT NORMATIVA

Lleida haurà de limitar els cotxes més contaminants

La llei de Canvi Climàtic preveu zones de baixes emissions en municipis de més de 50.000 habitants || Com a màxim el 2023

Un cartell de la zona de baixes emissions de Barcelona.

Un cartell de la zona de baixes emissions de Barcelona.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La ciutat de Lleida haurà d’habilitar una zona de baixes emissions a tot estirar l’any 2023, en compliment de la llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica que el Govern central està tramitant. L’avantprojecte d’aquesta normativa determina que serà obligatori que els municipis de més de 50.000 habitants apliquin aquesta mesura. D’aquesta manera, a la província de Lleida només la capital haurà de limitar la circulació dels vehicles més contaminants en una zona de la ciutat, tal com ja fan Barcelona o Madrid. El tinent d’alcalde responsable de l’àrea d’Habitatge i Transició Ecològica, Sergi Talamonte, es va mostrar favorable a la implantació d’aquesta iniciativa, encara que va considerar que l’obligatorietat ha d’anar acompanyada d’ajuts als consistoris per potenciar el transport públic i les àrees de vianants. En tot cas, va indicar que el futur passa per mesures d’aquest tipus.

Barcelona va posar en marxa el passat 2 de gener a zona de baixes emissions i a partir de l’abril començaran a imposar-se multes d’entre 100 i 1.800 euros als vehicles més contaminants que circulin per aquesta àrea. La zona està prohibida a turismes de gasolina matriculats abans del gener del 2000 i dièsel matriculats abans del gener del 2006.

Talamonte demana que la mesura s’acompanyi d’ajuts per potenciar el transport públic

El ministeri per a la Transició Ecològica argumenta que el 2018 el transport va ser el sector amb més pes en les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle, un 27%. Destaca que, per si sol, el trànsit per carretera representa un 25% del total d’emissions i, d’aquestes, un terç es concentren en les aglomeracions urbanes. Remarca, a més, que el trànsit és un dels principals emissors d’òxids de nitrogen, que tenen un efecte molt perniciós per a la salut.

L’avantprojecte també indica que els municipis de més de 50.000 habitants han d’impulsar mesures de mobilitat elèctrica compartida. El Govern desenvoluparà una plataforma d’informació sobre punts de recàrrega i el Codi Tècnic d’Edificació obligarà a instal·lar en edificis de nova construcció.

tracking