SEGRE

URBANISME PROJECTES

Projecte per reconvertir locals de la Mariola en habitatges per a cecs

El Col·legi d’Aparelladors premia aquest Treball de Final de Grau de la titulada Nuria Burgués || Patenta un sistema de guia a terra que orienta els invidents

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un projecte per reconvertir dos locals buits en habitatges adaptats per a persones amb discapacitat visual va ser la proposta guanyadora del Premi Edifica 2019/2020, el guardó que dóna el Col·legi d’Aparelladors de Lleida als Treballs de Final de Grau i de Màster més innovadors de la província. Aquesta idea, dissenyada per l’aparelladora Nuria Burgués, proposa, d’una banda, rehabilitar el número 36 dels blocs Joan Carles de la Mariola per millorar l’eficiència energètica. A més, aposta per reformar els dos locals buits de la planta baixa i habilitar-los com a habitatges adaptats per a persones amb discapacitat visual.

Per fer-ho, Burgués ha proposat que el terra de les cases compti amb un sistema de guia que serviria perquè l’usuari pugui moure’s per l’interior de l’habitatge de forma autònoma seguint un circuit de rajoles amb textures rugoses que recorrerà les diferents habitacions de la casa.

“El sistema de guia aniria des de la porta fins a la cuina, la sala d’estar, el bany o el dormitori”, va explicar Burgués, que va assenyalar que aquest mètode “és totalment nou i mai s’havia pensat en aquesta possible aplicació als habitatges, per la qual cosa l’hem patentat i ara busquem inversors per portar a terme el projecte”.

L’aparelladora va afegir que ha comptat amb el suport logístic de l’Organització Nacional de Cecs Espanyols (ONCE) i que aquest tipus d’actuacions “no només poden millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat visual i l’edifici per si mateix, també milloraria el barri i aquest model seria aplicable a tota mena d’espais públics de la ciutat”. Per aquest original projecte, Burgués percebrà 500 euros de premi, 500 més per visar projectes i dos anys de col·legiació gratuïta al Col·legi d’Aparelladors.

D’altra banda, el col·legi també va concedir un accèssit per a Guillem Rubio pel projecte per reconvertir una nau industrial de la Seu d’Urgell en un centre de lleure.

Suport a habilitar com a pisos els baixos buits

El president del Col·legi d’Aparelladors, Josep Torres, va dir ahir en relació amb la possibilitat de rehabilitar locals comercials com a habitatges o garatges que “el nostre gremi té les competències per poder autoritzar aquests canvis si no afecten els usos de l’edifici”. Així mateix, va advocar per modificar la normativa urbanística per “poder normalitzar més aquesta pràctica amb els anys”.

523444_1.jpg

523444_1.jpgMAGDALENA ALTISENT

tracking