SEGRE

NORMATIVA TRIBUNALS

La justícia anul·la l'ordenança de la Paeria que permetia moltes petites obres sense projecte tècnic

Dóna la raó a un recurs del Col·legi d’Arquitectes que argumentava que la Paeria vulnerava la llei || L’anterior govern va aprovar aquesta norma per agilitzar al màxim la concessió de llicències

Imatge d’arxiu d’un contenidor amb runa d’una reforma en un carrer de la ciutat.

Imatge d’arxiu d’un contenidor amb runa d’una reforma en un carrer de la ciutat.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha anul·lat part de l’ordenança aprovada per la Paeria a finals del 2016 que ampliava el nombre d’obres que podien obtenir permís municipal sense disposar d’un projecte tècnic, sols a través d’una comunicació prèvia. El tribunal ha donat la raó al recurs presentat pel Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, que considerava que l’ajuntament havia definit de forma “arbitrària” les obres que podien entrar dins d’aquest supòsit vulnerant la llei d’Ordenació de l’Edificació.

En concret, els arquitectes argumentaven que la llei només permet tramitar sense projecte tècnic les actuacions “d’escassa entitat constructiva i senzillesa tècnica que no tinguin caràcter residencial ni públic i es desenvolupin en una sola planta” i les que “no alterin la configuració arquitectònica de l’edifici”. A més, necessitaven que d’acord amb la llei calia analitzar cas per cas si complien o no aquestes condicions.

La Paeria preveia que el 85% de les obres podria iniciar-se necessitant només una comunicació prèvia

En canvi, l’article 8.2 de l’ordenança, anul·lat per aquesta sentència, permetia tramitar sense projecte tècnic totes les edificacions de nova construcció que no necessiten fonamentació i les edificacions amb un volum inferior a 75 metres cúbics amb una sola crugia (espai entre dos parets de càrrega); les obres que no alterin més del 20% els acabats o les obertures de la façana o bé la coberta; les de recuperació, reparació i manteniment d’elements preexistents conservant les seues característiques originals; les que suposin un increment del volum edificat menor del 20% i de 75 metres cúbics; les estructurals que modifiquin menys del 50% els fonaments, els elements verticals de suport o la superfície dels forjats; i les que modifiquen els usos prèviament autoritzats de l’edifici en menys del 50% de la superfície construïda. L’objectiu d’aquesta ordenança, que introduïa diversos canvis en el procés administratiu per obtenir una llicència, era agilitzar al màxim els permisos facilitant que fins un 85% de les obres podrien iniciar-se amb una comunicació prèvia, sense esperar a la llicència, segons va explicar després de ser aprovada el llavors tinent d’alcalde d’Urbanisme, Fèlix Larrosa.

El president del Col·legi d’Arquitectes de Lleida, Víctor Pérez-Pallarès, va recordar ahir que van plantejar a la Paeria la necessitat de canviar aquest article tant durant la fase d’elaboració de l’ordenança com presentant al·legacions després de la seua aprovació, sense cap èxit.

“No es pot definir què és una obra menor amb percentatges, perquè potser modificant només el 5% de la façana se’n canvia tota la configuració”, va posar com a exemple.

tracking