SEGRE

EQUIPAMENTS MUSEUS

L'UTE del Morera demana paralitzar l'obra fins que Cultura decideixi sobre les restes

En un escrit a la Paeria, en el qual també li reclama el projecte modificat

Imatge de part de les restes de les antigues adoberies trobades al soterrani de l’antiga Audiència.

Imatge de part de les restes de les antigues adoberies trobades al soterrani de l’antiga Audiència.ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La paralització de les obres del futur Museu Morera a l’antiga Audiència de Lleida està lluny de solucionar-se. Després que la Paeria instés l’adjudicatària a reprendre-les, aquesta ha respost amb un escrit en el qual sol·licita la suspensió dels treballs fins que Cultura decideixi què cal fer amb les restes arqueològiques trobades.

La Unió Temporal d’Empreses (UTE) adjudicatària de les obres del futur Museu Morera ha sol·licitat a la Paeria, a través d’un escrit presentat dijous passat, que decreti la suspensió dels treballs fins que la Generalitat determini el valor de les restes arqueològiques descobertes al soterrani de l’antiga Audiència –antigues adoberies i un tram de muralla– i el nivell de protecció que han de tenir. També demana que faci efectiva la modificació del projecte per incloure la conservació d’aquests vestigis i, a més, insisteix que hauria d’incorporar els canvis necessaris per adaptar-lo al planejament urbanístic vigent, a la normativa d’instal·lacions i a l’informe dels Bombers.

L’UTE, formada per Romero Polo, Arnó i Sorigué, respon així després que la Paeria hagi determinat que l’única solució per reprendre aquesta obra, parada des de finals de l’estiu passat, passa perquè l’adjudicatària assumeixi l’execució del projecte original amb l’única modificació obligada per les restes arqueològiques. No obstant, en l’escrit a què ha tingut accés aquest diari les empreses ressalten que aquesta modificació ni tan sols ha estat aprovada malgrat que el director facultatiu de l’obra es va comprometre fa quatre mesos, en un informe, a tenir-la llesta en un termini no superior a quinze dies.

Diu que no li consta que la Paeria hagi notificat a Patrimoni la troballa de les restes arqueològiques

El document posa èmfasi en el fet que el reglament de protecció del patrimoni arqueològic obliga que si apareixen restes en una obra els responsables han de parar-la i notificar al departament de Cultura de la Generalitat la troballa, i diu que a l’UTE no li consta que això s’hagi fet. Destaca que és la direcció general de Patrimoni Cultural la que ha de determinar com cal conservar els vestigis i si, mentrestant, les obres poden continuar parcialment.

En aquest sentit, detalla que el redactor del projecte d’estructures va indicar per escrit a l’UTE que la fonamentació es faria amb micropilons que travessarien la muralla, sense que constés que aquesta decisió estigués autoritzada per escrit per Cultura, ni tan sols pel servei municipal d’Arqueologia. Afegeix que una actuació d’aquest tipus sense el permís de Cultura pot suposar la comissió d’un delicte.

D’altra banda, indica que aquestes restes afecten la totalitat del projecte perquè, entre altres qüestions, cinc de les nou bases de l’estructura metàl·lica estaven previstes on s’han trobat.

Així mateix, subratlla que bona part de la fonamentació, instal·lacions i estructures del nou museu van ser projectades sense haver fet prèviament un estudi geotècnic del subsòl ni cap prospecció de futures restes arqueològiques. Assenyala que la mateixa memòria del projecte explicita que “atenent que l’edifici es troba actualment en ús no s’ha pogut realitzar estudi geotècnic del subsòl”, i que diu el mateix sobre les prospeccions, ja que quan es va redactar l’edifici acollia els serveis de diferents departaments de l’ajuntament.

Pel que fa a les possibles restes arqueològiques, indica que el projecte estableix que en cas que apareguessin l’import de la modificació del contracte no podia superar el 2,5 per cent pel qual va ser licitat, la qual cosa representava un màxim de 100.978 euros, i només preveia una partida de 1.316 euros per a les prospeccions.

L’import màxim fixat queda molt curt en relació amb el modificat que està tramitant la Paeria que, segons va informar el govern en la comissió d’Urbanisme, costarà 434.000 euros.

Destaca que el projecte no té estudi del subsòl L’escrit de l’UTE reitera diverses reclamacions d’altres d’anteriors, com l’actualització de preus pel retard en l’inici de les obres que la Paeria ha desestimat, decisió que les empreses han recorregut.

tracking