SEGRE

ENSENYAMENT CENTRES EDUCATIUS

Menjadors amb productes de km 0 i atenció a nens amb necessitats

El consell del Segrià prioritzarà aquestes qüestions en el concurs de gestió del servei || La Paeria vol més proteïna vegetal i menys d’animal a les escoles bressol

Alumnes de l’Escola Alba amb les safates i el menjar.

Alumnes de l’Escola Alba amb les safates i el menjar.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El consell comarcal del Segrià prioritzarà que els menús dels menjadors escolars dels centres que gestiona estiguin elaborats amb productes de proximitat (quilòmetre zero), ecològics i de producció integrada i també inclourà per primera vegada com a requisit al nou plec de condicions del curs la dotació de personal per atendre alumnes amb necessitats específiques (amb alguna discapacitat o trastorn). “Cada vegada n’hi ha més als centres i és necessari oferir-los les màximes facilitats.” Així ho va indicar el gerent del consell, Antoni Fo, que va explicar que ja han començat a celebrar reunions amb la Federació d’Associacions de Pares d’Alumnes de Catalunya (Fapac), el departament d’Educació i els grups polítics per consensuar els detalls del nou plec. Va detallar que les empreses que optin al concurs han de complir com a requisit que un nutricionista elabori els menús i la inclusió de productes de proximitat i ecològics es valorarà com una millora.

Precisament, la presidenta de la Fapac, Belén Tascón, va reclamar que, a nivell general, els menjadors escolars siguin “inclusius, perquè no passi com ara, que als nens amb necessitats específiques se’ls diu que vagin a casa a dinar, i n’hi ha que ja no tornen al col·legi a la tarda”. Defensen també que l’alimentació sigui “saludable i de qualitat” i que “la gestió sigui directa”. A la comarca del Segrià, el consell gestiona en règim de concessió uns 35 menjadors escolars i les associacions de famílies, uns 35 més.

Per la seua part, la regidora d’Educació de la Paeria, Sandra Castro, va indicar que el servei de menjador de les escoles bressol està prorrogat a l’empresa Alessa i que ara comencen a preparar les bases del nou concurs. Va indicar que el més habitual és que els menús incloguin carn o peix quatre dies a la setmana, i va avançar que la previsió de cara al nou contracte “és introduir més proteïnes vegetals i reduir les animals”, encara que no va concretar més. També va assenyalar que hi ha menús adaptats per als més petits, amb menjar triturat, per exemple, així com per a vegetarians, vegans o musulmans. El nombre de menús mensuals a les escoles bressol arriba a superar els 7.300 al mes.

“En aquest col·legi el menú no té sucre afegit ni fregits” L’Escola Alba és un dels centres de Lleida on l’Associació de Famílies d’Alumnes (AFA) –abans Ampa– gestiona el menjador. “Elaborem el menú amb una nutricionista, en el qual intentem no repetir la mateixa recepta el mateix mes”, va explicar Laura López, coordinadora de l’AFA. Va subratllar que “intentem que els aliments siguin de proximitat i de temporada” i va afirmar que “en una setmana sempre hi ha una ració de pasta, arròs, llegums i dos de verdura com a primer plat i dos de peix, un d’ou, de carn blanca i roja o processada com a segon plat”. Va subratllar que eviten els fregits i precuinats i que han tret el sucre com a afegit. “També col·loquem verdura al centre de la taula com a acompanyament i els nens tenen més iniciativa per provar-la”, va manifestar, i va afegir que “elaborem un menú compensatori de sopar per a les famílies”.

tracking