SEGRE

SEGURETAT INFRAESTRUCTURES

Instal·len càmeres a les cel·les d'aïllament de la presó de Ponent

El penitenciari lleidatà, del 1984, és el més antic de Catalunya || Justícia posa en marxa un pla per evitar que hi hagi “zones cegues” en tots els espais

Capella mostra una càmera acabada d’instal·lar en una cel·la de contenció de Brians 1.

Capella mostra una càmera acabada d’instal·lar en una cel·la de contenció de Brians 1.JUSTICIA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El departament de Justícia ha iniciat la instal·lació de càmeres de videovigilància i enregistrament a les cel·les d’aïllament del Centre Penitenciari Ponent. Aquesta mesura forma del pla impulsat pel departament de Justícia per gravar tots els aïllaments, escorcolls i contencions a les presons catalanes i que suposarà una inversió de 600.000 euros, segons va anunciar ahir la consellera, Ester Capella, en una visita al centre penitenciari Brians 1, a Sant Esteve Sesrovires (Barcelona). L’objectiu és evitar les “zones cegues” a les dependències penitenciàries després de l’informe del Comitè Europeu per a la Prevenció de la Tortura i de les Penes o Tractes Inhumans o Degradants (CPT) del Consell d’Europa, que va criticar algunes tècniques de contenció o l’aïllament dels presos als centres catalans.

Segons Capella, les càmeres contribuiran a garantir que els interns rebin un tracte adequat, que no es vulnerin els seus drets, i mostraran que els funcionaris són capaços de gestionar situacions de risc i alta complexitat. L’objectiu és que les presons, com ja passa als centres penitenciaris construïts en els últims anys, tinguin una ràtio d’una càmera per intern. Aquest estàndard de vigilància contrasta especialment amb el de centres més antics, com són el de Ponent (1984), Quatre Camins (1989) i Brians 1 (1991).

D’altra banda, el sindicat CSIF es va reunir amb la diputada del PSC al Congrés Montse Mínguez per exposar-li l’envelliment de la plantilla de les presons i que en el cas de Ponent més de la meitat dels treballadors superen els cinquanta anys. En aquest sentit, Mínguez va reconèixer la necessitat de “trobar mesures que solucionin el problema de l’envelliment de la plantilla, una situació que és especialment greu als centres de Lleida.”

tracking