SEGRE

HABITATGE BALANÇ

Els desnonaments de pisos a Lleida el 2019 cauen un 10%,

Hi va haver un total de 789, dos terços dels quals per l’impagament del lloguer, una vintena menys que l’any anterior || Els motivats per execucions hipotecàries registren la xifra més baixa des del 2013

Imatge d’arxiu d’una acció de la PAH que va paralitzar un desnonament l’any passat.

Imatge d’arxiu d’una acció de la PAH que va paralitzar un desnonament l’any passat.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El nombre de desnonaments a la província de Lleida el 2019 va baixar un 10% respecte a l’any anterior i es va situar en 789, xifra que en representa més de 15 de mitjana a la setmana, segons dades del Consell General del Poder Judicial (CGPJ). Tot i aquest descens, el nombre segueix per sobre del del 2017, quan se’n van comptabilitzar 738 després de tres anys consecutius de baixada. Respecte als que es van efectuar el 2019, més de dos terços (545) són per impagaments al lloguer, vint menys que el 2018. D’altra banda, el nombre de desnonaments per no pagar la hipoteca també va baixar, i va passar dels 276 de fa dos anys als 193, de manera que va arribar la xifra més baixa des que el CGPJ va començar a comptabilitzar aquestes dades el 2013. D’altra banda, el nombre de llançaments (desnonaments) de locals comercials i naus industrials va assolir la xifra més alta fins ara, i se’n van sumar 51 enfront els 27 de l’any anterior. Paral·lelament, el nombre d’execucions hipotecàries presentades va registrar el valor més baix des del 2009, amb un total de 345, més d’un centenar menys que fa dos anys. D’altra banda, els llançaments que han estat notificats però no executats van créixer, i van passar dels 1.185 del 2018 als 1.251 de l’any passat, la xifra més alta des que se’n tenen registres. En un altre ordre, el CGPJ també va publicar els acomiadaments presentats l’any passat. A la província se’n van registrar 842, gairebé 300 més que l’any anterior, alhora que hi va haver 139 concursos, 66 més que el 2018.

El Govern central fixa una moratòria de quatre anys per als hipotecaris El Govern central aprovarà avui un reial decret de llei amb mesures de resposta davant dels desnonaments per execució hipotecària, que establirà una moratòria de quatre anys. Així ho va avançar ahir el vicepresident segon de l’Executiu, Pablo Iglesias, que va afegir que han acordat incloure a la reforma de la Llei d’Arrendaments Urbans la prohibició de desnonaments per impagament del lloguer “en zones de mercat tensat i en casos que tinguin relació amb fons voltors que fan negoci amb un dret bàsic”. D’altra banda, des de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca de Lleida (PAH) van valorar positivament el descens dels desnonaments, però van lamentar que “els d’impagament del lloguer segueixin igual que l’any passat”. D’altra banda, van qualificar com “un pas més” les mesures de l’Executiu, tot i que “deixen fora les famílies que s’han vist obligats a okupar un habitatge, però és una petita victòria”.

tracking