SEGRE

PAERIA ECONOMIA

L'EMU aprova refinançar el deute i l'ajuda de la Paeria passa de set a tres milions d'euros

Decisió que arriba després que dos informes externs desaconsellessin un procés concursal || El tripartit, que a l’oposició dubtava de la viabilitat de la firma, hi va votar a favor i el PSC, en contra

Un instant de la reunió del consell d’administració de l’EMU, ahir al matí.

Un instant de la reunió del consell d’administració de l’EMU, ahir al matí.AJUNTAMENT DE LLEIDA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El consell d’administració de l’Empresa Municipal d’Urbanisme (EMU) va aprovar ahir l’acord per refinançar 42 dels 49,3 milions d’euros de deute, que es finançaran amb un 1,03% d’interès a més de la taxa trimestral de l’Euríbor per un termini de 20 anys. Segons va explicar el tinent d’alcalde d’Habitatge i president de l’EMU, Sergi Talamonte, fins ara aquest deute es pagava amb un 3,5% d’interès i la seua vigència finalitzava el 2029. “Hem ampliat el termini per pagar i a canvi ens deslliurem de les càrregues hipotecàries de les finques que servien com a aval”, va recalcar.

El deute total de l’ens el 31 de desembre del 2019 és de 43,5 milions d’euros a llarg termini i 5,8 més a curt termini. A l’exercici passat, el deute a llarg termini era de 49 milions mentre que el de curt termini era de 6,3 milions d’euros. Paradoxalment, el refinançament de l’EMU va comptar amb el suport del govern tripartit (ERC, JxCat i Comú), les formacions del qual, quan eren a l’oposició, dubtaven de la seua viabilitat i fins i tot es van plantejar portar-la a concurs de creditors. Per la seua part, el PSC, que sempre va defensar el refinançament, hi va votar en contra per altres motius (vegeu el desglossament). Aquesta decisió arriba després que dos informes externs desaconsellessin declarar el concurs, ja que un d’ells assenyala que l’EMU desenvolupa un servei públic mentre que l’altre informe assegura que la situació de desequilibri patrimonial del 2018 “no té cap fonament tècnic”. L’acord suposarà un estalvi de tres milions d’euros en concepte d’interessos, va assegurar Talamonte, alhora que va anunciar que reduiran l’aportació de la Paeria. “L’EMU podrà sobreviure amb una aportació sostenible de la Paeria, que passa de set milions anuals i que pujarien fins als 10-12 el 2024 a tres milions”, va dir Talamonte. Ahir també es va aprovar la formulació dels comptes del 2019, que suposa traspassar 21 milions d’euros per dur a terme el pla de l’estació dels comptes del 2018 als del 2019. “Són 21 milions que podem assumir, però per prudència els depreciem del balanç i hi recorrerem quan el pla avanci”, va concloure Talamonte.

El PSC acusa Talamonte d’ocultar informació i estudia accions legals

El grup municipal del PSC va acusar ahir Talamonte d’ocultar informació “de forma deliberada” sobre l’estat de les finances de l’EMU. Així ho va assegurar el portaveu del grup i membre del consell de l’ens municipal, Jaume Sellés, que va detallar que a finals del mes de gener van preguntar per tots els informes existents, una cosa a la qual l’EMU només va respondre que disposava de quatre. Sellés va detallar que “al desembre es van entregar dos informes més que contradeien el que feia anys que deien tant Talamonte com JxCat, que el 2016 advocaven per portar l’EMU a concurs de creditors”. En aquest sentit, Sellés va detallar que els dos informes descarten aquesta possibilitat, ja que “han basat les seues conclusions en un supòsit que no té fonament tècnic i és completament erroni”. Per això, “han acabat fent el que nosaltres demanem des de fa temps (el refinançament) i no vam ser informats d’aquests informes fins al dia 10 de març”. És per aquests motius que Sellés va considerar que Talamonte “ha amagat informació deliberadament i ara està salpsc vant l’empresa que volia carregar- se”, alhora que va dir que estudiaran prendre accions legals contra ell. Per la seua part, el cap de l’oposició, Fèlix Larrosa, va recalcar que “no pararé fins a descobrir quina relació tenen aquestes actuacions amb la querella que va presentar contra l’anterior administració el senyor Postius el 2018 per falsedat documental i a quins interessos de caràcter particular obeeix”. Per la seua part, Talamonte va criticar al PSC de “desmerèixer l’acordat avui”, alhora que va dir que va presentar els informes 48 hores abans del consell de l’EMU i que “no vaig veure prudent generar un clima de tensió amb aquests informes quan s’estava negociant el refinançament”.

tracking