SEGRE

ESNOTICIA

Comerç i hostaleria, en alerta i abocats a reduir les plantilles al caure l'activitat

El 90% dels establiments de l’Eix Comercial i el 95% dels hotels de Lleida, tancats || Demanen ajornar el pagament d’impostos i dels autònoms i facilitar els expedients de regulació d’ocupació

L’Eix Comercial es va quedar buit ahir després que tanquessin més del 90% de les botigues.

L’Eix Comercial es va quedar buit ahir després que tanquessin més del 90% de les botigues.ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El comerç i l’hostaleria van advertir ahir que la caiguda de l’activitat aboca els establiments a adoptar expedients de regulació d’ocupació, si més no de forma temporal, o fins i tot al tancament en els pitjors casos. Així ho van assegurar les principals patronals del comerç, Pimec i Fecom, que van recalcar que la crisi del coronavirus “marcarà un abans i un després al sector comercial” i que “si la situació s’allarga en el temps, hi haurà empreses que hauran d’abaixar la persiana per sempre”.

Un exemple de com la situació de pandèmia afecta el sector és que ahir només 37 establiments van obrir les portes a l’Eix Comercial de Lleida, menys d’un 10% del total d’una artèria que concentra més de 400 botigues. La preocupació entre els pocs comerciants que tenien oberta la botiga per fer inventari era evident, ja que es preguntaven per exemple si es paralitzarà el pagament d’impostos o la quota d’autònoms. “Aquestes són les nostres principals reivindicacions, suprimir-les o suspendre-les fins que se solucioni la situació”, va dir el president de Pimec Comerç, Manel Llaràs, que va afegir que “hem demanat al Govern que agilitzi els ERO temporals sempre que es torni a contractar el personal que hi havia abans”. Per la seua part, la presidenta de la Federació de Comerciants (Fecom), Maria Rosa Eritja, va dir que “la paralització dels pagaments de la seguretat social és una cosa que hem demanat tant a la Generalitat com al Govern i especialment en la quota d’autònoms”.

Per la seua part, el president de la Federació d’Hostaleria, Josep Castellarnau, va assegurar que seria més fàcil si l’Administració decretés el tancament dels hotels, ja que ajudaria a aclarir la situació i facilitaria mesures d’emergència com els expedients de regulació d’ocupació o acollir-se a alguns ajuts o mesures socials. “Estem molt preocupats per la durada d’aquesta situació. El 95% dels establiments ja han tancat”, va afirmar (coincidint també amb el final forçat de la temporada d’esquí en el cas del Pirineu) i “si es limiten els moviments ens quedarem sense clients”.

Per la seua part, la consellera d’Empresa, Àngels Chacón, va anunciar ahir davant de la propagació del coronavirus la suspensió de terminis de pagament de tributs, cotitzacions de la Seguretat Social i quotes d’autònoms.

Els hotels s’ofereixen com a hospitals

Els hotels de Lleida oferiran els seus serveis com a “hotel-hospital” per cobrir les necessitats sanitàries en cas que la propagació del coronavirus així ho requereixi. El president de la Federació d’Hostaleria, Josep Castellarnau, va avançar ahir que recomanaran als associats que plantegin que els seus establiments s’utilitzin per a finalitats que estiguin relacionades amb l’estat d’alerta i per a emergències.Aquesta podria ser una de les motivacions per mantenir els establiments oberts després de la crisi.

tracking