SEGRE

ESNOTICIA

Primera menor infectada a Lleida, ja sense proves per a símptomes lleus

Salut va confirmar ahir 5 casos més i ja són 41 || Sanitaris en quarantena diuen que els obliguen a treballar i el Col·legi d’Infermeria ‘recluta’ professionals

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El departament de Salut va anunciar ahir cinc nous casos positius de Covid-19 a la província de Lleida, per la qual cosa són 41 els infectats confirmats. Entre els nous, hi ha la primera menor contagiada que està ingressada a l’Arnau, a banda d’una dona de 75 anys i una altra de 91 anys a l’hospital de Tremp, mentre que una dona de 27 anys es troba al seu domicili en vigilància pels serveis de salut pública i un home d’uns 50 anys és a casa seua. Salut va dir que tots es troben en estat estable.

L’ajuntament de Mollerussa va afirmar que dos dels 41 casos són del seu municipi i que es troben al seu domicili amb pronòstic lleu. D’altra banda, aquest diari ha pogut saber que les dos persones ingressades a Tremp, de 91 i 98 anys, són d’una residència d’Àger, mentre que l’ajuntament de Bellpuig va confirmar el primer cas a la localitat. Es tracta d’una persona en estat estable que es troba aïllada al seu domicili i que havia tornat de Mallorca. A més, el Conselh Generau d’Aran també va confirmar el primer cas a la Val d’una persona que es troba a casa seua, però es desconeix l’origen de la transmissió. D’altra banda, el consistori de Solsona també va informar del primer infectat a la ciutat, que està ingressat a Manresa. Mentrestant, el veí d’Alins en quarantena segueix a l’espera que se li practiquin les proves de diagnòstic.

Els sanitaris creuen que el pàrquing de l’Arnau hauria de ser gratuït mentre duri aquesta situació

Així mateix, Salut va dir que hi ha 216 persones en aïllament domiciliari, de les quals gairebé un centenar són professionals sanitaris, tant de l’atenció hospitalària i de l’Atenció Primària, com del SEM. Tot i així, personal de l’Arnau i del Santa Maria van mostrar el seu malestar perquè van assegurar que Salut els “obliga” a trencar la quarantena preventiva de quinze dies i que si no presenten símptomes han d’acudir a treballar. “Així no reduirem els contagis”, van manifestar.

En un altre ordre de coses, metges de l’Arnau van explicar que cada vegada arriben més casos sospitosos, però que encara no hi ha saturació. “Hi ha una calma tensa”, van destacar, mentre que personal del Santa Maria va dir que hi ha quatre persones ingressades pel Covid-19, una de les quals és de Mequinensa, i que en un dels casos la transmissió ha estat en el mateix centre perquè porta ingressat molt abans que arribés el coronavirus.

D’altra banda, Salut ha decidit deixar de fer les proves a les persones que tenen símptomes lleus, a qui es comunica que es confinin al seu domicili, i se centrarà en els que pateixin símptomes més greus. “Fins ara estàvem prioritzant la investigació de casos a la comunitat, però a causa de la situació actual de gran pressió ens centrarem en l’atenció a pacients que requereixin ingrés hospitalari”, va assenyalar aquest cap de setmana la delegada de Salut, Divina Farreny.

Atesa la situació, el Col·legi d’Infermeres de Lleida va fer una crida “urgent” a tots els professionals que no treballen per haver cessat l’activitat les seues empreses, provinguin de serveis no assistencials o perquè exerceixen altres professions, perquè s’incorporin a l’àmbit assistencial.

Precisament, el ministeri de Sanitat ha suspès les rotacions en curs o programades als residents (MIR) perquè puguin prestar serveis on es necessiti un esforç més gran dels professionals i s’autoritza la contractació de personal amb grau o llicenciatura sanitària sense títol d’especialista.

La falta d’organització que denuncien els sindicats (vegeu el desglossament) també la constaten els veïns. Per exemple, una dona embarassada a qui s’acabava la baixa laboral va trucar divendres passat al seu CAP per preguntar si hauria d’acudir i li van dir que sí. Ahir, mentre era a la sala d’espera li van trucar del mateix centre per dir-li que no hi anés.

Així mateix, va agrair a tots els empleats la tasca que estan fent. D’altra banda, des del Comitè d’Empresa del Santa Maria també van denunciar la falta de material i van criticar “la mala organització per part de l’empresa GSS [que gestiona el centre]” i van assegurar que hi ha angoixa entre el personal “per por d’infectar familiars”.

Per la seua part, UGT va demanar als responsables de Sanitat “que el personal sanitari tingui material per protegir-se”, mentre que CCOO va criticar “la precarietat” en el transport sanitari.

El personal de l’Arnau denuncia falta de previsió

La Junta de Personal de l’hospital Arnau de Vilanova va responsabilitzar ahir el departament de Salut “de no tenir una previsió acurada sabent el que estava passant en altres països”, respecte a “la poca disponibilitat d’equips de protecció individual, sobretot màscares”. Va denunciar “el continu canvi de protocols a seguir”, encara que va afirmar que els treballadors són conscients de la progressió de la malaltia, “la informació al dia també suposa un estrès afegit”. A més, va considerar que “el pàrquing de l’hospital, gestionat per Continental Parking SL, hauria d’apujar barreres durant aquest període, com han fet altres institucions públiques i privades”, de forma que va instar “a deixar-se de pressions i negociacions que comporten pujades de tarifes per als usuaris i treballadors a l’abril, ja que ara no és el moment”.

Un professional sanitari ajuda a entrar en una ambulància un pacient ahir a Cappont.

Un professional sanitari ajuda a entrar en una ambulància un pacient ahir a Cappont.Amado Forrolla

Solidaritat - L’Associació de Paisans Xinesos a Lleida va entregar ahir a l’hospital Arnau de Vilanova 10.000 màscares per al personal sanitari. Dissabte va entregar-ne 2.000 als Mossos i la Urbana. “Volem que els que estan en primera líni ...

Solidaritat - L’Associació de Paisans Xinesos a Lleida va entregar ahir a l’hospital Arnau de Vilanova 10.000 màscares per al personal sanitari. Dissabte va entregar-ne 2.000 als Mossos i la Urbana. “Volem que els que estan en primera líni ...HOSPITAL UNIVERSITARI ARNAU DE VILANOVA

tracking