SEGRE

ESNOTICIA

Primer mort a Lleida pel coronavirus

Tenia patologies prèvies i hauria estat en contacte amb persones del viatge a Benidorm || Ja són 51 els casos positius, entre els quals hi ha un nadó de mesos hospitalitzat a l’Arnau de Vilanova

Imatge de l’exterior del CAP de Balàfia, amb pacients i personal sortint del centre.

Imatge de l’exterior del CAP de Balàfia, amb pacients i personal sortint del centre.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La pandèmia del coronavirus va causar ahir la primera víctima mortal a Lleida, segons la informació facilitada pel departament de Salut. Es tracta d’un home amb patologies prèvies que estava ingressat a l’hospital Arnau de Vilanova i l’origen de la seua infecció estaria relacionat amb el viatge de l’Imserso a Benidorm, no per haver-hi participat, sinó per haver tingut contacte amb persones que sí que hi van ser. Aquest viatge és la font de la majoria dels casos de Lleida. A més, Salut va confirmar deu casos positius més a la província, per la qual cosa ja són 51 les persones contagiades.

Actualment, setze malalts per Covid-19 es troben ingressats en centres hospitalaris de Lleida. D’aquests, onze són a l’Arnau, dels quals vuit es troben estables en planta i tres a l’UCI. Entre els ingressats hi ha un nadó de mesos, que és fill d’una infermera que també ha donat positiu i que hauria atès un pacient del viatge de l’Imserso. També està hospitalitzat un home de mitjana edat sense patologies prèvies. De fet, fonts solvents van informar que no totes les persones que estan ingressades són d’edat avançada i que també hi ha joves que pateixen doble pneumònia.

Tàrrega detecta els seus dos primers casos, n’hi ha un altre a Cervera, dos a Camarasa i un a Soses

D’altra banda, dos persones més estan ingressades a l’hospital Santa Maria, una a l’UCI (traslladada d’Igualada), mentre que l’altra està estable en planta. Hi ha uns altres dos casos ingressats a l’hospital de Tremp, de 91 i 98 anys que es troben estables i que són d’una residència d’Àger. Precisament, les mateixes fonts van informar que hi ha un brot en aquest geriàtric i l’ajuntament ha demanat fer les proves del coronavirus a tots els padrins que viuen a la residència. Finalment, hi ha una persona ingressada a l’hospital de la Cerdanya en estat estable.

Així mateix, Salut va confirmar al consistori de Tàrrega la detecció dels dos primers casos positius al municipi. Es tracta de dos persones grans, amb pronòstic lleu, que es troben confinades a casa seua. Són un home i una dona septuagenaris que havien viatjat amb l’Imserso a Benidorm. D’altra banda, l’ajuntament de Cervera també va informar del primer cas al municipi. L’alcalde, Ramon Augé, va indicar que és una treballadora de l’hospital d’Igualada i que s’està fent un seguiment a la seua família, així com a l’entorn de l’institut Antoni Torroja, on estudia un dels seus fills. També s’han confirmat dos casos a Camarasa i un d’una persona d’edat avançada a Soses. Els tres estan aïllats als seus domicilis. Així mateix, l’ajuntament de Bellpuig va informar ahir que Salut els va desmentir que un veí del municipi hagi donat positiu.

D’altra banda, Salut va informar que 131 professionals sanitaris de totes les línies assistencials, tant de l’hospitalària, Atenció Primària i SEM, es troben confinats als seus habitatges. Per evitar el col·lapse del sistema sanitari per falta de personal, Salut ha canviat el protocol i en lloc de fer una quarantena de quinze dies, serà de set si no tenen símptomes. En aquest sentit, Metges de Catalunya ha fet “una crida d’urgència” a Salut perquè proporcioni més equips de protecció.

En un altre ordre, un total de 54 titulats han respost a la crida del Col·legi de Metges de Lleida per donar suport a l’assistència a persones contagiades pel coronavirus.

Dels 54, quaranta estan col·legiats a Lleida, la majoria són persones jubilades, hi ha diversos professionals que exerceixen la medicina privada, dos metges estan col·legiats fora de Lleida i dotze són llicenciats que s’han posat a disposició de les autoritats sanitàries. Als graduats de Medicina, pre-MIR, i MIR sense destinació, el Col·legi de Metges de Lleida els ofereix la col·legiació gratuïta per via telemàtica mentre duri la crisi sanitària.

tracking