SEGRE

ESNOTICIA

Quaranta lleidatans fabriquen amb 3D mascaretes per a hospitals

N’han donat 40 al Santa Maria i preveuen entregar-ne centenars més

Jordi, amb una de les muntures per a les mascaretes.

Jordi, amb una de les muntures per a les mascaretes.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Quaranta lleidatans voluntaris estan fabricant peces amb impressores 3D per crear mascaretes que protegeixen tota la cara, així com també tiradors de porta per evitar tocar els poms. A Catalunya s’han organitzat diversos grups a cada província i en el de Lleida hi ha un centenar de persones, de les quals unes creen les peces i les altres s’encarreguen de la logística.

El coordinador a Lleida, Guillem Belil, va explicar que “fabriquem el que ens ha aprovat el CatSalut, que són peces que es col·loquen en una pantalla de plàstic que cobreix tota la cara, ja que així els professionals no han de posar-se ulleres, i uns tiradors per obrir les portes perquè no tinguin contacte amb els poms”. Va dir que ja han entregat unes quaranta peces a l’hospital Santa Maria, però que ja en tenen unes 450 de preparades per entregar. “El centre ja disposa de les pantalles de plàstic i només ha de col·locar les peces perquè les màscares es puguin posar a la cara”, va explicar.

Va afegir que utilitzen el material que té cadascú personalment i temen que se’ls acabi. “Podem arribar a fer una vintena de peces per a les mascaretes per dia i per persona, però no hem trobat un distribuïdor de material. De moment, el grup de Tarragona ens enviarà 50 quilos i el del Vendrell 60 més, i gràcies a l’organització dels diferents grups de Catalunya s’ha aconseguit material perquè els de Lleida en tinguem per a una setmana més”. D’altra banda, va assenyalar que un altre dels problemes és que els voluntaris viuen en diferents municipis, la qual cosa complica la distribució. Tot i així, va dir que “intentarem recollir tot el material possible que ja està fet per repartir-lo als centres sanitaris com més aviat millor”.

Un altre dels voluntaris, Jordi Quillez, va explicar que la idea va sorgir de coronavirusmakers.org “perquè qui tingui impressores 3D a casa, que en el meu cas és per afició, puguem ajudar el personal sanitari a fabricar material de protecció”. Va dir que ell va començar a fabricar les muntures per a les mascaretes la setmana passada.

tracking