SEGRE

ESNOTICIA

Un comerciant de Lleida: "És un tancament sense precedents, crec que ni a la guerra va durar tant"

Comerciants de l’Eix creuen que aquesta situació serà devastadora per al comerç || Alguns propietaris accepten ajornar el cobrament del lloguer tot i no ser obligatori

Josep Maria Domingo, ahir a la seua ferreteria de l’Eix fent paperassa i amb la persiana abaixada.

Josep Maria Domingo, ahir a la seua ferreteria de l’Eix fent paperassa i amb la persiana abaixada.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

“Estem davant d’una tempesta perfecta que pot ser devastadora per al petit comerç.” Així de contundent es va mostrar ahir Montse Eritja, una comercianta que regenta la botiga Gessa a l’Eix des del 1968, ja que la crisi del coronavirus i el tancament de totes les botigues que no siguin d’alimentació pot posar en seriosos conflictes el petit comerç. “En el nostre cas, el 40% de la facturació anual la fem a la primavera i ara no podem vendre, si a això afegim que continuem pagant tant els impostos com el lloguer, podríem dir que el Covid-19 no podria haver arribat en pitjor moment”. I és que ni els comerços més veterans d’aquesta artèria comercial de la capital no recorden haver vist tancats els establiments tant de temps. “Pel que m’explicaven a casa, a la Guerra Civil sí que hi va haver un temps que tancaven els comerços, però no tant com el que es preveu ara”, assenyala Josep Maria Domingo, titular de la ferreteria Domingo & Pont, que reconeix que “en 35 anys de negoci no havia vist una situació igual i tant el petit comerç com els proveïdors se’n ressentiran”. Considera que aquesta crisi “marcarà un abans i un després en el comerç, perquè amb el confinament molta gent està comprant online i a veure com fem que tornin a la botiga física després de la quarantena, això canviarà per complet els hàbits”. En matèria d’impostos, Domingo diu que “continuem pagant, però confio que en el lloguer del local puguem arribar a un acord amb el propietari”. Sobre aquest assumpte, el president dels Agents de la Propietat Immobiliària (API), Josep Maria Esteve, va recordar que “no és obligatori ajornar el pagament del lloguer de locals i pisos, almenys fins que el Govern central ho decreti, però sí que hi ha hagut casos de particulars que estan oferint-ho atesa la delicada situació que vivim aquests dies”.

Al seu torn, el president de l’Eix, Llorenç González, va dir que el tancament prolongat de les botigues “no té precedents” i que “si no hi ha ajuts per al petit comerç, patirem molt”. No obstant, creu que el sector “acabarà recuperant-se”, però per això “el Govern espanyol hauria d’ajornar el pagament del lloguer i serveis bàsics”.

tracking