SEGRE

ESNOTICIA

Aïllen un pres a Lleida acusat d'instar d'altres a plantar-se en plena crisi

Familiars afirmen que se l’ha castigat per utilitzar mascareta || Dos interns de Ponent amb símptomes donen negatiu en coronavirus i cinc, positiu a Catalunya

Imatge aèria de la presó de Lleida.

Imatge aèria de la presó de Lleida.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La presó de Lleida ha aïllat un intern acusat d’animar altres reclusos a plantar-se davant de falta de mesures de protecció en plena emergència sanitària pel coronavirus. Fonts penitenciàries van explicar ahir a SEGRE que l’aïllament s’ha produït per la indisciplina de l’intern i ho van desvincular de la crisi sanitària. “Si hagués fet el mateix abans de la crisi s’hauria actuat de la mateixa forma”, van dir.

El pres es troba ara al departament de règim tancat. Familiars de l’intern van denunciar que el motiu de l’aïllament ha estat que va voler protegir-se amb una màscara i no els ho van permetre. Segons aquestes fonts, hi ha un gran malestar entre la majoria de reclusos per la falta de mesures de protecció, i alguns d’ells fins i tot es fabriquen improvisades màscares amb trossos de samarretes.

La setmana passada es van suspendre totes les visites per locutori i els vis-a-vis

D’altra banda, la presó lleidatana va confinar la setmana passada dos interns que presentaven símptomes de coronavirus. En els dos casos, les anàlisis han donat resultat negatiu.

En canvi, cinc interns han donat positiu per coronavirus en altres presons catalanes, segons va informar ahir el departament de Justícia. D’entre els interns afectats, tres estan ingressats a l’Hospital Penitenciari de Terrassa i dos més en hospitals de la xarxa pública. A més, hi ha 36 casos en estudi. Com a conseqüència dels positius, la presó de dones de Wad Ras i el mòdul 13 de Brians 2 es mantenen confinats. D’altra banda, s’han confirmat sis casos positius de coronavirus entre els funcionaris, segons la mateixa font.

Videoconferències entre reclusos i les seues famílies

La Generalitat ha posat en marxa un pla pilot perquè els reclusos puguin comunicar-se amb els seus familiars a través de videoconferència. S’ha de recordar que s’han suspès els vis-a-vis i les visites per locutori tret de les trucades (vint contactes per setmana), la qual cosa ha generat molta tensió entre la població reclusa. Les videoconferències es faran des dels ordinadors dels equipaments educatius i es posen en marxa a través d’un programa gratuït de fàcil instal·lació (jitsi meet), que permet comunicar amb les persones recluses des de telèfons, tauletes i ordinadors dels familiars. En paral·lel, el departament de Justícia ha demanat 230 telèfons perquè els interns puguin fer videoconferències via Whatsapp, que és un sistema popular i del qual disposen la major part de les famílies. L’objectiu és aprofitar tots els instruments possibles per compensar la suspensió de les visites.

Els funcionaris es posaran en contacte amb els familiars per establir els dies i les hores de les videoconferències. Per resoldre dubtes, s’han habilitat diversos números de telèfon. En el cas de Lleida són: 973 24 22 04/973 24 22 08.

La Generalitat també facilita televisors als presos sense recursos. En concret, ha adquirit 160 aparells per ubicar-los a les cel·les d’ingressos, on els nous interns passen la quarantena abans de barrejar-se amb la resta de la població penitenciària.

tracking