SEGRE

ESNOTICIA

Alerta contra el maltractament

Els Mossos d’Esquadra i la Generalitat posen en marxa diferents campanyes per protegir les víctimes de violència masclista i domèstica confinades amb el seu agressor || Apel·len a la col·laboració veïnal i dels establiments al detectar un augment dels casos amb l’estat d’alarma

Un cartell de la campanya ‘Establiment segur’ contra la violència masclista en un supermercat de Tàrrega.

Un cartell de la campanya ‘Establiment segur’ contra la violència masclista en un supermercat de Tàrrega.SEGRE TÀRREGA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El confinament pot provocar situacions difícils per a la convivència i, en els casos més greus, pot desembocar en violència. El maltractament és un dels delictes que han augmentat des que es va decretar l’estat d’alarma i la població s’està als seus domicilis per evitar contagis, la qual cosa agreuja la situació de les dones víctimes, ja sigui per part de la parella o d’algun familiar com els fills. Per prevenir i garantir la seguretat de les víctimes de la violència masclista i domèstica, s’han posat en marxa diferents iniciatives en els últims dies tant dels Mossos d’Esquadra com d’organismes com l’Institut Català de les Dones. Iniciatives a què s’han afegit els ajuntaments, com la Paeria, que ha editat una guia amb els serveis disponibles per atendre les dones durant el confinament.

En aquest sentit, la policia catalana ha posat en marxa un pla de contingència al detectar un augment de les trucades al 112 per aquest tipus de violència. Es tracta de reforçar les accions de seguiment i protecció a les víctimes per adaptar-les a la situació d’emergència actual i incrementar la percepció de seguretat de les afectades i de la ciutadania en general. Actualment, els Grups d’Atenció a la Víctima dels Mossos fan el seguiment a un total de 17.133 persones a tot Catalunya, de les quals 11.799 tenen mesures de protecció ordenades per jutges o fiscalia.

Del 16 i al 24 de març, el telèfon de l’Institut Català de les Dones ha atès un 34% més de trucades

Els Mossos d’Esquadra intensificaran, en aquest sentit, els contactes per mirar de saber la situació d’aquestes dones i poder proporcionar-los eines per denunciar, si així ho desitgen. També es mesurarà el risc en el qual es troben durant el confinament, ja que en molts casos conviuen amb el seu agressor, del qual no tenen una ordre d’allunyament.

A més, s’han activat campanyes de prevenció per buscar la col·laboració de la ciutadania i dels comerços que mantenen la seua activitat aquests dies. Per això, l’Institut Català de les Dones insta els establiments a penjar un cartell com el que apareix a la fotografia per informar les víctimes que allà poden sentir-se segures i contactar amb els telèfons d’atenció si necessiten ajuda.

Els Mossos també demanen a la ciutadania que estiguin més pendents dels seus veïns i alertin emergències si senten crits o alguna discussió, així com als familiars de dones en situació de violència perquè els agents puguin actuar si és necessari. La mobilització està donant resultats. Segons l’ICD, les trucades al servei d’atenció que gestiona s’han incrementat i entre els dies 16 i 24 de març van rebre una quarantena de trucades al dia, un 34% més.

Seguiment a víctimes de ciberassetjament i d’estafes a la xarxa El pla de prevenció dels Mossos d’Esquadra també inclou les famílies que tenen un dels seus membres desaparegut i que aquests dies, amb la situació de confinament, veuen com augmenta l’angoixa. També és previsible que augmentin el ciberassetjament i les estafes per internet, amb un major ús de les noves tecnologies i les compres virtuals. La policia catalana assenyala que entre els principals reptes que afronten les víctimes en aquesta situació de confinament són una vulnerabilitat més gran a l’estar aïllat del seu entorn, com amics i treball, i dificultats per accedir als recursos especials. Alerten que hi ha resistència a denunciar per por d’anar a comissaria i que han de suportar un control més estricte per part del seu agressor.

Un cartell de la campanya ‘Establiment segur’ contra la violència masclista en un supermercat de Tàrrega.

Un cartell de la campanya ‘Establiment segur’ contra la violència masclista en un supermercat de Tàrrega.SEGRE TÀRREGA

tracking