SEGRE

ECONOMIA CRISI SANITÀRIA

El comerç i l'hostaleria demanen bonificar taxes i impostos en comptes d'ajornar-los

Asseguren que prorrogar-los “no soluciona el problema”, i advoquen per la condonació parcial || La Paeria diu que els que tinguin rebuts domiciliats també poden pagar-los més endavant o fraccionar-los

Imatge d’arxiu de la seu principal de la Paeria.

Imatge d’arxiu de la seu principal de la Paeria.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les patronals del sector del comerç i de l’hostaleria van demanar ahir a la Paeria la bonificació almenys parcial de la majoria de les taxes i impostos municipals en lloc d’ajornar-los, com va aprovar el ple ahir. Consideren que aquesta mesura “no resol el problema” i que és una “solució superficial” que perjudicarà el sector quan comenci a recuperar-se. El retard aprovat per la Paeria és bàsicament per a rebuts no domiciliats pel banc, però ahir va aclarir que els veïns que tinguin les taxes domiciliades i no se’n puguin fer càrrec també poden retornar el rebut i pagar-les més endavant o fraccionar-les.

“No ha estat la millor mesura”, va dir el president de Pimec Comerç, Manel Llaràs, que va criticar que l’ajornament de taxes “es queda a mig fer, perquè inicialment només preveia els rebuts no domiciliats”. Va assegurar que amb el fraccionament “retarden el problema, perquè ens cobraran les taxes quan el sector torni a estar en marxa, que és quan necessitarem liquiditat i ingressos.” Per aquest motiu, va advocar per fer “una espècie de pla Marshall i que les administracions assumeixin el pagament de les taxes, que s’endeutin elles en lloc de la ciutadania i, una vegada ens recuperem, els ajudem”.

Per la seua part, la presidenta de la Federació de Comerç, Maria Rosa Eritja, va dir que el millor hauria estat “condonar les taxes d’aquest trimestre”. Reconeix que la mesura de la Paeria “és una solució temporal, però en el fons és un mal menor que només ajorna el problema, però també entenc que la seua situació és complicada”. Al seu torn, el secretari general de la Federació d’Hostaleria, Ramon Solsona, es va mostrar satisfet amb la suspensió de l’impost de terrasses, però va demanar que “als comerços, bars i restaurants només se’ls cobri l’Impost sobre Béns i Immobles dels mesos que estaran oberts”.

Per la seua banda, la Paeria va cobrar ahir els rebuts domiciliats de la taxa de recollida d’escombraries i l’impost sobre vehicles de tracció mecànica per “tenir liquiditat i pagar als proveïdors”. No obstant, va anunciar que les famílies amb dificultats econòmiques que tinguin els rebuts domiciliats poden retornar-los i ajornar-ne el pagament fins com a màxim el 20 de juliol, com s’ha fet amb els no domiciliats, o fraccionar-los al llarg de l’any.

Els interessats poden demanar informació a l’Oficina de Gestió i Atenció Tributària (OGAT). La Paeria va detallar que el nombre de rebuts domiciliats de la taxa d’escombraries és el 78 per cent del total, i de la de vehicles, el 47%.

“Quan el sector es recuperi vindrà una destralada en forma de tributs”

El gerent de la Federació d’Hostaleria de Lleida, Ramon Solsona, va recordar que malgrat que els ajuntaments poden ajudar a “solucionar la situació a curt termini, el que ha de prendre mesures importants és l’Estat, perquè, per exemple, amb els microcrèdits que ofereix ara no soluciona res, perquè tenen les mateixes condicions que abans de la crisi i quan sortim d’aquesta tindrem una destralada en forma de les taxes ajornades”.

Una opinió que van compartir tant Llaràs com Eritja. Així doncs, aquesta última va criticar que l’Estat “no soluciona res, només fa que t’endeutis més amb els bancs”.

tracking