SEGRE

ESNOTICIA

Una desena de detinguts i dos mil multes a Lleida per saltar-se el confinament

Des que el 15 de març va entrar en vigor l’estat d’alarma || Entre els arrestats hi ha persones que han estat denunciades reiteradament i que fan cas omís a les indicacions policials

Dos veïns de Tàrrega van ser els primers detinguts a Ponent el 19 de març.

Dos veïns de Tàrrega van ser els primers detinguts a Ponent el 19 de març.SEGRE TÀRREGA

Creat:

Actualitzat:

Una de les principals mesures de l’entrada en vigor de l’estat d’alarma, el diumenge 15 de març, per intentar reduir els contagis per coronavirus va ser la limitació de la lliure circulació de persones. A partir d’aleshores, els ciutadans “únicament poden circular per les vies d’ús públic” per adquirir productes de primera necessitat com aliments i medicaments; anar als centres sanitaris i centres de treball (amb el corresponent justificant); retornar al lloc de residència habitual; i per brindar cures i assistència a majors, menors d’edat o persones especialment vulnerables.

Per tal de vetllar que es compleixin aquestes restriccions, els cossos policials tenen la potestat d’advertir, aixecar actes sancionadores i fins i tot detenir aquells ciutadans que les infringeixin.

En aquestes tres setmanes, els Mossos d’Esquadra, la Guàrdia Urbana i la resta de policies locals han denunciat al voltant de dos mil persones i han detingut una desena d’individus a les comarques de Lleida. És a dir, al voltant de cent persones són multades diàriament per saltar-se el confinament. No s’ha creat un nou règim sancionador sinó que s’aplica la llei de Seguretat Ciutadana, més coneguda com la llei mordassa, amb sancions que van des dels 100 fins als 600.000 euros.

Quant als arrestats, es tracta majoritàriament de persones que han estat denunciades en diverses ocasions i fan cas omís a la prohibició. Se’ls deté per un delicte de desobediència. També hi ha els que es mostren molt alterats i que agredeixen els agents. En aquest cas, se’ls imputa un delicte d’atemptat a l’autoritat.

A banda de la vigilància als carrers, s’han incrementat els controls a les carreteres. A Lleida, fins a la data només ha estat detingut un conductor que el passat 27 de març es va saltar un control a l’Ll-11 als Alamús i va ser detingut a Puigverd de Lleida.

Picaresca i excuses per evitar ser sancionats Passejos amb la mascota a una gran distància del domicili o portar una bossa de comprar amb articles que no s’han adquirit en cap botiga són exemples de les argúcies i la picaresca d’alguns ciutadans per saltar-se el confinament i evitar ser multats. D’altres opten per inventar-se excuses, amb casos que voregen l’absurd. Un és el del conductor que va ser denunciat per la policia local de Palafrugell (Girona) després d’haver conduït fins a Lleida per anar a recollir un teclat que s’havia comprat per internet. Els agents el van arrestar quan ja tornava, per la qual cosa va recórrer quatre-cents quilòmetres. A Ponent també hi ha hagut denúncies per celebrar festes en habitatges.

Dos veïns de Tàrrega van ser els primers detinguts a Ponent el 19 de març.

Dos veïns de Tàrrega van ser els primers detinguts a Ponent el 19 de març.SEGRE TÀRREGA

tracking