SEGRE

ESNOTICIA

Mascaretes per a tothom: sí o no?

La Generalitat insisteix en la necessitat de portar-la per sortir al carrer encara que no sigui obligatori || L’OMS tem que hi hagi escassetat als hospitals i en alguns llocs és d’obligat compliment

El capellà i veïns de Preixana amb mascaretes aquest diumenge durant la benedicció de rams.

El capellà i veïns de Preixana amb mascaretes aquest diumenge durant la benedicció de rams.SEGRE TÀRREGA

Creat:

Actualitzat:

La mascareta s’ha convertit en un dels símbols de la pandèmia. N’hi ha de molts tipus i, per exemple, en desenes de localitats hi ha veïns que s’han ofert com a voluntaris per fer-les a casa perquè els ajuntaments les puguin repartir entre els veïns. Tanmateix, encara que s’aconsella portar-la per sortir al carrer, el seu ús no és obligatori i ha generat un gran debat, fins i tot al sector sanitari. Sense anar més lluny, el conseller d’Interior, Miquel Buch, va insistir ahir en la recomanació que totes les persones utilitzin mascareta o un altre element similar per tapar-se la boca i el nas al sortir al carrer. “L’única vacuna que tenim és la nostra responsabilitat. Quedar-nos a casa, mantenir la distància, la higiene, posar-nos una barrera de protecció”, va dir a la roda de premsa sobre les precaucions davant del coronavirus mentre no es tingui una vacuna contra la malaltia. Buch va recordar que la Llombardia, a Itàlia, ha pres la decisió d’obligar tothom a portar mascareta o elements de protecció al sortir al carrer per comprar o anar a un hospital, i va apuntar a altres exemples de la mateixa mesura als Estats Units, la República Txeca, Eslovàquia i algunes àrees de França. “Per ara no podem descartar cap escenari ni cap obligació que des de la Generalitat puguem decretar o demanar al Govern”, va sentenciar el conseller.

En canvi, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va expressar ahir preocupació perquè la generalització en l’ús de mascaretes, que molts governs estan considerant com a mesura per combatre el Covid-19, provoqui escassetat d’aquest material en hospitals i centres mèdics, on aquest producte és essencial. “S’ha de donar prioritat a l’ús de mascaretes per part de treballadors sanitaris, que estan a primera línia” per combatre la pandèmia, va subratllar en aquest sentit el director general de l’OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

El director general de l’OMS diu que s’ha de donar prioritat als treballadors sanitaris

També va afegir que hi ha escassetat global de mascaretes i que “podria empitjorar per a la gent que més les necessita pel seu ús massiu per part de la població general”. Es venen en farmàcies –que tenen llistes d’espera– i en un altre tipus de comerços com estancs. A més, també s’ha generat un mercat negre i hi ha persones que les venen per internet. Els cossos policials han decomissat diversos lots que s’han destinat a finalitats sanitàries.

El capellà i veïns de Preixana amb mascaretes aquest diumenge durant la benedicció de rams.

El capellà i veïns de Preixana amb mascaretes aquest diumenge durant la benedicció de rams.SEGRE TÀRREGA

tracking