SEGRE

ESNOTICIA

Els tests ràpids per coronavirus de Lleida només s'utilitzaran per a pacients a Urgències

Sanitat en va donar 2.500 a l’Arnau, que els aplicarà a persones amb símptomes clars per la baixa fiabilitat || Salut, a l’espera de tests serològics per a residències

L'entrada a Urgències de l'hospital Arnau de Vilanova de Lleida.

Els casos de grip a Catalunya es tripliquen l'última setmanaSEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els 2.500 tests ràpids que el ministeri de Sanitat va enviar a l’hospital Arnau de Vilanova només s’utilitzaran al servei d’Urgències. Aquests tests de detecció d’anticossos serviran per augmentar la capacitat de diagnosticar el Covid-19 de forma precoç, però la fiabilitat no és del cent per cent. Segons van explicar fonts de l’Institut Català de la Salut (ICS) a Lleida “la seua sensibilitat és molt baixa i si el resultat és negatiu no significa que ho sigui, per la qual cosa llavors s’ha de practicar el pacient la tècnica PCR [la més fiable] per confirmar el diagnòstic”.

Per aquesta raó, l’Arnau només utilitzarà aquests tests per a les persones que vagin a Urgències amb un quadre clínic clar de Covid-19 –com falta d’oxigen, tos i febre– per saber de forma més ràpida si és positiu en coronavirus i si és necessari l’ingrés. “D’aquesta manera descongestionarem Urgències, on s’acumulen pacients que esperen fins a tres hores per conèixer el resultat de la PCR, mentre que amb els tests ràpids es pot saber el diagnòstic com a màxim en una hora”, van assenyalar les mateixes fonts.

Hi ha un temps limitat des que s’agafa la mostra i per això no es fa en residències

Una altra raó per la qual només s’utilitzaran aquests tests a Urgències i no fora de l’hospital, com a les residències, és perquè “des que es pren la mostra al pacient fins a portar-la a la màquina de detecció del resultat ha de passar com a màxim trenta minuts, si no la mostra ja no té validesa, per la qual cosa no hi ha temps per utilitzar aquests tests ràpids fora de l’hospital, que és on hi ha la màquina que dóna el resultat”.

Tanmateix, Salut espera que aquesta setmana arribin tests serològics (s’ha d’extreure sang), que utilitzarà en residències per saber qui ha passat el virus i qui no, ja que detecta si hi ha anticossos.

La PCR (reacció en cadena de la polimerasa) és una tècnica de laboratori que permet amplificar petits fragments de l’ADN per identificar gèrmens microscòpics que causen malalties. “La màquina del laboratori de l’Arnau que dóna els resultats de la PCR, l’única de tota la província, ho fa amb les proves de vint-i-cinc persones alhora i s’espera a tenir les mostres de vint-i-cinc pacients per fer funcionar la màquina, i és per aquesta raó que la mitjana d’espera per als resultats és d’unes tres hores”, van detallar, i van explicar que reben mostres de tota la demarcació i fins i tot d’Andorra. A Lleida, la PCR s’utilitza tant pacients amb símptomes que van a Urgències, com els que estan al domicili o en residències. A més, el ministeri també en va entregar cinc-cents més per a l’hospital de Tremp, però les fonts de l’ICS van detallar que “en aquest centre no hi ha una alta pressió a Urgències i encara no hem decidit per a què els utilitzarem”.

Des del ministeri van informar que “la PCR és la tècnica de referència, mentre que els tests ràpids serveixen de complement”.

Dos tipus de ventilació per tractar la insuficiència respiratòria La infecció per Covid-19 afecta, principalment el sistema respiratori, i per aquesta raó molts infectats han d’ingressar en un centre hospitalari. Professionals de Pneumologia dels hospitals Arnau de Vianova i Santa Maria utilitzen diferents sistemes de ventilació per tractar la insuficiència respiratòria aguda. Una és la ventilació mecànica no invasiva, que dota d’oxigen a pressió, i l’altra la invasiva, per la qual s’intuba el pacient en els casos més greus.

tracking