SEGRE

El Govern licita la redacció d'un altre projecte per a la nova estació d'autobusos de Lleida

La comunicació amb el nou pont de Príncep de Viana, la intermodalitat per proximitat amb l’estació de ferrocarril i els nous requeriments de transport de viatgers comporten el replantejament del document anterior

Imatge d'arxiu de les taquilles de l'actual estació d'autobusos de Lleida.

Imatge d'arxiu de les taquilles de l'actual estació d'autobusos de Lleida.Òscar Mirón

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat ha iniciat la licitació de la redacció d’un nou projecte per a la futura estació d’autobusos de Lleida a l’entorn de l’estació de ferrocarril d’alta velocitat. Aquesta instal·lació ha de substituir l’actual situat al carrer Saracíbar i permetrà facilitar l’intercanvi de viatgers entre els serveis de bus i ferrocarril, tant amb les línies convencionals com a l’alta velocitat, segons explica el Govern en un comunicat. Es calcula que la futura estació acollirà prop d’1,4 milions de persones usuàries anualment.

El nou projecte permetrà actualitzar el document amb què treballaven en els últims anys la Generalitat i l’Ajuntament de Lleida, donada la necessitat d’adaptar-lo a la demanda i necessitats actuals i futures de transport públic a la ciutat i d’aprofitar la possibilitat de connexió amb el nou pont de Príncep de Viana. Aquesta infraestructura donarà un accés pràcticament directe a les principals vies de comunicació que enllacen amb la ciutat.

El document que es redactarà inclou un estudi d’alternatives amb les diverses solucions d’ implantació i configuració de l’estació en possibles àmbits a l’entorn de l’estació ferroviària. Un cop adjudicat el projecte, el termini de redacció és de 10 mesos. S’estima que les obres de construcció i posada en servei de la futura estació comportin una inversió de fins a 12 milions d'euros.

La nova estació, que estarà adaptada a persones amb mobilitat reduïda, ocuparà una superfície d’un màxim de 10.000 metres quadrats i tindrà una capacitat màxima de 27 autobusos en zones d'andanes i de 10 en zones d'estacionament. Es preveu que la instal·lació entri en funcionament durant l’any 2023.

Pla de l’Estació

La construcció de la nova estació d’autobusos s’emmarca en l’aposta de l’actual consistori municipal per fer viable l’anomenat Pla de l’Estació. Un àmbit urbanístic que regula l’entorn de l’estació de RENFE i que fa més de quinze anys que està aturat per la manca de viabilitat econòmica de les diferents unitats d’actuació que s’hi preveuen.

La Paeria iniciarà en breu una modificació puntual del planejament urbanístic que permetrà, d’acord amb ADIF i els altres propietaris de la zona, reordenar els diferents espais, connectar la Rambla Ferran i el barri Noguerola amb el barri de Pardinyes i dotar l’àmbit d’equipaments comercials dins la trama urbana de la ciutat, habitatges i l’esmentada estació d’autobusos.

Toni Postius, primer tinent d’alcalde i regidor d’urbanisme de l’Ajuntament de Lleida, destaca "la gran oportunitat per fer realitat la nova estació d’autobusos de la ciutat. “Després de molts anys, s’obre el camí per fer realitat la implantació d’aquesta infraestructura, que a més enfilarà la resolució del que volem que sigui el Pla de l’Estació.” Postius afirma que “ara per ara, la sintonia amb la Generalitat i el Departament de Territori i Sostenibilitat és molt bona per donar sortida a l’estació d’autobusos de Lleida. S’hi treballa amb tots els esforços per endegar un projecte molt necessari per la ciutat i que dignificarà la imatge de la ciutat.”

Per la seua banda, el secretari d’Infraestructures i Mobilitat de la Generalitat de Catalunya, Isidre Gavín, la nova estació “ha de ser una infraestructura ambiciosa i moderna, pensada per atendre els serveis del futur.” Pel que fa a la ubicació, Gavín considera que “necessitem un nou projecte per aprofitar les noves oportunitats d’una ubicació més adequada, perquè doti l’estació de la capacitat i els serveis que una ciutat com Lleida necessita”.

tracking