SEGRE

ESNOTICIA

Els tests ràpids constaten la seua eficàcia limitada per detectar contagis

El departament de Salut no practicarà tests ràpids entre el personal i usuaris de totes les residències de Lleida al constatar que la seua efectivitat per diagnosticar els casos d’infectats és limitada. En farà uns 1.900 dels 7.000 disponibles als geriàtrics amb més contagiats i destinarà la resta a altres col·lectius com el personal sanitari.

Proves a usuaris i personal - Tant els tests serològics ràpids com els PCR es practiquen al personal i els usuaris de les residències més afectades. Un equip les va fer ahir al matí al centre d’Aspros. A la imatge, una professional practica  ...

Proves a usuaris i personal - Tant els tests serològics ràpids com els PCR es practiquen al personal i els usuaris de les residències més afectades. Un equip les va fer ahir al matí al centre d’Aspros. A la imatge, una professional practica ...AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els tests serològics ràpids practicats fins ara a personal i usuaris dels geriàtrics de Lleida amb més contagiats de coronavirus han detectat un número limitat de casos. Fins dimarts, dels 152 efectuats van donar positiu 26 (21 residents i 5 treballadors) i els 126 restants van ser negatius (46 residents i 80 empleats). A tots aquests negatius se’ls ha practicat el test de diagnòstic més fiable, el denominat PCR.

Per aquesta raó, el departament de Salut ha decidit prioritzar a partir d’ara els PCR a les residències en lloc de destinar-hi els 7.000 tests serològics ràpids dels quals disposa en aquests moments. La previsió que se sospesa és fer uns 1.900 d’aquests tests en els 13 geriàtrics on hi ha hagut més casos de coronavirus. També hi practicarà el PCR a totes les persones a qui el test doni negatiu i continuarà després practicant només PCR al personal i usuaris de set més on hi ha hagut només algun cas.

Fins dimarts s’havien fet 152 tests serològics en geriàtrics i només 26 han donat positiu

La diferència substancial entre les dos proves és que el test serològic detecta si la persona ha generat els anticossos contra el virus, per la qual cosa si es troba en la fase inicial de la infecció no donarà positiu, mentre que el PCR detecta material genètic del virus, la qual cosa permet identificar els encomanats des del primer moment.

La intenció de Salut és ara destinar aquestes proves ràpides a altres col·lectius on puguin ser més efectives i el principal candidat és el personal sanitari. “Anirem a buscar altres col·lectius on hi ha hagut més cadena de transmissió del virus i podrem treure més rendibilitat a aquests tests”, van indicar fonts del departament, que van precisar que encara no s’ha pres la decisió de quins seran.

Ara bé, també van precisar que aquestes proves sí que estan servint per saber quin és l’estat immunològic del personal i usuaris dels geriàtrics per adoptar accions de millora de la protecció i aïllament.

Salut va detallar que les 152 proves efectuades fins dimarts corresponen a les residències d’Àger, la Fuliola i el Centre Geriàtric del Pirineu a la Pobla. Són efectuades per professionals d’infermeria i tècnics auxiliars d’infermeria de l’Atenció Primària. Per als tests, necessiten una gota de sang que s’extreu amb una punxada al dit, i en vint minuts ja tenen el resultat. Per al PCR, recullen una mostra amb un frotis de nas i faringe que es porta a analitzar al laboratori, i per al resultat es necessiten entre quatre i sis hores.

D’altra banda, la consellera de Salut, Alba Vergés, va mostrar ahir les seues reticències a la decisió de centres privats d’expedir certificats per acreditar que s’ha passat el virus. Va dir que la conselleria estudia com utilitzar mitjans tecnològics per controlar la pandèmia “sense necessitat d’anar a uns certificats”. “Volem controlar l’epidèmia, no la societat”, va concloure.

tracking