SEGRE

La Paeria planteja una modificació de pressupost de 3,7 milions per fer front al coronavirus

L'ajuntament quantifica en prop d'1 milió d'euros el cost de les mesures socials i econòmiques "sobrevingudes" per la pandèmia

La façana del Palau de la Paeria.

El Superior de Justícia dóna la raó a la Paeria en una demanada per justificants de subvencionsSEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El govern de l'Ajuntament de Lleida portarà al Ple de la setmana vinent una modificació pressupostària per valor de 3.779.000 euros per poder tirar endavant les mesures previstes en el Pla econòmic per sanejar les finances municipals aprovat en la darrera sessió plenària, i també per fer front a les despeses "sobrevingudes" per la crisi del coronavirus. En aquest sentit, la Paeria haurà destinat en aquests dos primers mesos de la pandèmia 184.500 euros per implementar mesures socials, i uns 800.000 euros en mesures de foment de l'activitat econòmica. Des totes maneres, la regidora d'Hisenda, Montse Pifarré, no ha descartat que sigui necessària alguna altra modificació del pressupost durant l'actual exercici.

Pifarré ha explicat que l'objectiu de la modificació del pressupost 2020 és per poder assumir els 2,8 milions d'euros d'increment, sobretot referent a despeses corrents, als qual se suma una disminució d'ingressos de prop d'un milió d'euros en taxes i preus públics derivada de la crisi del coronavirus. Els recursos sortiran de "tocar" despeses corrents previstes, transferències, inversions i fons de contingència, segons ha explicat.

L'objectiu de la modificació és aplicar el Pla econòmic per fer "sostenible" la situació financera municipal, després de tancar en negatiu la liquidació del 2019; i també per atendre les despeses no previstes que ha provocat l'emergència sanitària per la covid-19, com són polítiques socials i de foment de l'economia i de l'ocupació, tal com ha detallat Pifarré. De moment, el govern municipal ha quantificat les despeses que li suposarà durant els dos primers mesos.

Mesures socials i econòmiques per donar resposta a la situació provocada pel coronavirus

La Paeria preveu destinar en mesos 184.500 euros per posar en marxa diferents mesures socials per fer front a la situació provocada pel coronavirus. En concret, 95.000 euros per fer possible que el personal pugui seguir treballant des de casa a través del teletreball i per mantenir durant el confinament l'atenció a les persones sense llar amb el Pla Iglú, amb l'habilitació del pavelló Angès Gregori i la utilització de l'Hotel Rambla per poder separar les que tenen o no la covid-19. També ha destinat 75.000 euros per subministrar aliments a famílies sense recursos, i 4.500 euros per cobrir l'exempció del pagament del lloguer a l'EMU, entre altres despeses socials.

En mesures per al foment de l'activitat econòmica, l'Ajuntament gastarà uns 800.000 euros, la majoria, més de 500.000 euros, pel fet de no liquidar alguns tributs a empreses i autònoms que han hagut d'aturar l'activitat, a més de l'ajornament i fraccionament a la resta. Així mateix, ha incrementat fins els 150.000 euros els ajuts a empreses i autònoms, respecte els 50.000 previstos. També destinarà 45.000 euros en campanyes de promoció per reactivar el comerç i posarà en marxa un nou Pla d'Acció Empresarial, amb una dotació de 31.000 euros.

Afectació en el pressupost de la reducció d'ingressos i despeses

Al marge de les mesures implementades, Pifarré ha explicat que la Paeria deixarà d'ingressar un 425.000 euros per activitats que s'han suspès o no s'estan duent a terme aquests dos mesos. Entre aquests, hi ha 106.000 de la zona blava, i uns 117.000 euros pel no cobrament de les taxes de les escoles bressol. Tot i això, l'Ajuntament veurà compensada aquesta pèrdua d'ingressos per la reducció d'uns 470.000 euros en despeses en consums, neteja i manteniment d'edificis i equipaments municipals que han estat tancats aquests dos mesos, i per activitats culturals i esportives que s'han cancel·lat.

Pla econòmic per sanejar les finances municipals

Al marge de les mesures per fer front a la crisi del coronavirus, el gruix de la modificació pressupostària servirà per implementar el Pla econòmic i financer que incorpora diferents mesures amb que el govern d'ERC, JxCat i Comú pretenen obtenir un "equilibri" en els comptes municipals i "poder afrontar els reptes de futur de manera sostenible", després de tancar en negatiu l'exercici del 2019 i del deute de 175 milions d'euros que arrossega la Paeria i del qual Pifarré ha tornat a responsabilitzar l'anterior govern del PSC.

La tinenta d'alcalde i regidora d'Hisenda ha remarcat que el Pla "suposa retallar despeses previstes en el pressupost per poder fer front a factures pendents del 2019 i a les despeses del 2020" i repensar algunes inversions pressupostades inicialment, però, a la vegada, comportarà un seguit de mesures per incrementar els ingressos amb més inspeccions, renegociant –quan finalitzin els actuals contractes- convenis amb altres administracions i sobre concessions municipals, entre altres.

"Ajust" de 300.000 euros en personal

La Paeria preveu reduir aquest 2020 en uns 300.000 euros el capítol 1, de personal, reduint hores extra i reforços i suplències de personal. A la vegada, el consistori posarà en marxa una reorganització dels recursos humans perquè el personal treballi d'una manera més transversal des de les diferents àrees de govern i regidories amb l'objectiu de "guanyar eficiència i optimitzar recursos". En aquest sentit, Pifarré ha explicat que, amb la crisi de coronavirus, hi ha uns 600 treballadors que fan teletreball, mentre algunes d'altres que no poden estan donant suport als Serveis Socials, malgrat no ser el seu àmbit professional.

Altrament, l'Ajuntament reduirà en 400.000 euros les aportacions a ens vinculats com és el cas de l'IMO, Turisme de Lleida, el CNC i GlobaLleida. També retallarà, entre un 5 i un 10%, les línies de subvenció a entitats culturals, esportives i veïnals, entre altres, sobretot per aquelles activitats que s'han vist suspeses pel coronavirus.

Aportació en tres anys, i no un, dels 1,2 milions per a la construcció de l'escola de Pinyana

En l'apartat d'inversions, la Paeria manté l'aportació d'1.270.000 euros per a la construcció de l'escola de Pinyana però ha acordat amb Educació que es repartirà en tres anys i no únicament aquest 2020. Això suposarà a l'Ajuntament de Lleida un estalvi de prop d'un milió d'euros en aquest exercici, tal com ha dit Pifarré. Altrament, la Paeria reduirà algunes partides pressupostades en despesa corrent per "prioritzar partides de caire social i econòmic", mentre incrementarà altres partides "que pràcticament s'havien quedat sense crèdit fruit del reconeixement de crèdit del pressupost 2019", segons ha explicat.

tracking