SEGRE

ESNOTICIA

Menors de fins a 14 anys podran sortir al carrer des de diumenge

El Govern ho limita a compres amb adults i el ministre Illa rectifica per les crítiques

Menors de fins a 14 anys podran sortir al carrer des de diumenge amb un adult

Menors de fins a 14 anys podran sortir al carrer des de diumenge amb un adultXAVIER SANTESMASSES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern central iniciarà diumenge la primera fase de desconfinament i permetrà que els menors de fins a 14 anys surtin al carrer a passejar en companyia d’un adult. L’anunci va arribar ahir a la nit de la mà del ministre Salvador Illa després que un anunci previ de la ministra portaveu limités aquestes sortides a acompanyar els adults a comprar.

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, va anunciar ahir que permetrà als menors de fins a catorze anys fer passejos a partir de diumenge que ve, 26 d’abril. Ho va fer a última hora de la tarda després que al matí la ministra portaveu, María Jesús Montero, limités aquestes sortides a acompanyar els adults al supermercat, a la farmàcia, al banc, a comprar el pa o el diari. Illa també va avisar que “passejar” és “passejar” i que en els propers dies es regularan les condicions, com la distància o el temps màxim. A Lleida hi ha més de 65.300 menors de catorze anys que es veuran beneficiats per aquesta mesura, segons l’INE (6,9 milions a l’Estat).

El ministre Illa va assegurar que aquest anunci no suposa una rectificació el relació a la postura del Govern espanyol anunciada al matí, sinó que “la pròrroga de l’estat d’alarma m’habilita com a ministre de Sanitat per prendre certes decisions. Jo he pres avui [per ahir] una decisió. Aquest és un govern que escolta els experts i la societat”. A més, va avançar que des d’ahir mateix s’està treballant amb la Vicepresidència de Drets Socials en un conjunt de recomanacions que es donaran a conèixer quan estiguin decidides, que tenen com a objectiu garantir “la màxima seguretat i protecció” als nens que s’acullin a la mesura.

Hi ha més de 65.300 lleidatans de fins a catorze anys que podran iniciar el desconfinament

La ministra Montero també havia recomanat després de la reunió del Consell de Ministres al matí que els menors no sortissin al carrer amb la bicicleta o amb patins per evitar que s’escapessin del control dels pares. L’anunci de Montero el va criticar l’ONG d’infantesa, psicòlegs, pediatres, famílies, per l’oposició i fins i tot per Unides Podem, membre del govern de coalició.

El vicepresident segon del Govern, Pablo Iglesias, va considerar “de sentit comú” la rectificació de l’Executiu i va dir que “nenes i nens han de poder sortir al carrer per respirar a l’aire lliure, amb passejos curts i controlats”. Anteriorment, Pablo Echenique havia demanat també fer marxa enrere en la previsió inicial. La presidenta de Ciutadans, Inés Arrimadas, va criticar la “confusió” generada: “El Govern no tenia cap altre remei que rectificar” i el secretari general del Partit Popular, Teodoro García Egea, va demanar a l’Executiu que aclarís les condicions de la relaxació del confinament. Des d’ERC, Gabriel Rufián va dir que “deixar sortir els nens no és deixar-los acompanyar els pares a fer encàrrecs”, i avui demanarà que s’autoritzin passejos d’una hora. La portaveu de la Generalitat, Meritxell Budó, havia demanat la devolució de les competències per poder gestionar el desconfinament. Els joves de 14 a 18 anys, per la seua part, ja poden sortir actualment per fer tasques que contempla l’estat d’alarma.

tracking