SEGRE

ESNOTICIA

Salut comptabilitza 12 víctimes mortals més a Lleida en una jornada amb més altes que nous casos

Després que dimarts hi hagués deu noves defuncions, la xifra total s’eleva a 190 || Proves a 1.200 lleidatans per conèixer el nivell d’immunitat davant del virus en el marc d’un estudi d’àmbit estatal

Empleats de Correus van aplaudir ahir els del Santa Maria.

Empleats de Correus van aplaudir ahir els del Santa Maria.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La província de Lleida va viure ahir per segon dia consecutiu una altra jornada negra amb la mort de dotze persones, després que dimarts fossin deu, segons la informació facilitada per Salut, cosa que eleva la xifra total a 190. De les dotze persones que van perdre la vida, cinc van donar positiu en Sars-CoV-2 i set podrien haver patit la infecció, segons els metges. Tots van morir a la regió sanitària de Lleida.

D’altra banda, Salut va confirmar quaranta-cinc nous casos, amb un total de 1.907 infectats, mentre que hi ha 185 persones amb possibilitats de tenir el Covi-19, per la qual cosa ja són 4.063 els lleidatans amb aquesta situació mèdica. A més a més, 47 persones van rebre l’alta hospitalària, per la qual cosa 831 s’han curat després d’haver estat ingressats.

Es convidarà a participar en l’estudi per telèfon i començarà dilluns amb la detecció d’anticossos

En principi, aquesta jornada setmanal per recollir sang durarà tot el mes de maig

D’altra banda, un total de 1.200 lleidatans participaran en les proves per conèixer el nivell d’immunització de la població davant el coronavirus, que a tot l’Estat es faran a 90.000 persones. Aquest estudi de seroprevalença està promogut pel ministeri de Sanitat amb l’Institut de Salut Carlos III, l’Institut Nacional d’Estadística (INE) i amb la col·laboració de les autonomies. La mostra inclourà tant nens com adults i se’ls convidarà per telèfon a participar-hi. L’INE elegirà les persones a l’atzar.

La meitat de participants, 45.000, s’assignaran de forma uniforme a les 52 províncies, mentre que una sisena part, 15.000 persones, es designaran de manera uniforme a les disset comunitats autònomes i, dins d’aquestes, de forma proporcional a la població de les seues províncies. Així, a la de Barcelona hi participaran 5.160 persones; a la de Tarragona, 1.500; a la de Girona, 1.440, i a Lleida, 1.200.

Està previst que el treball comenci dilluns que ve i té com a objectiu veure la prevalença d’infecció (la proporció de persones que tenen la malaltia respecte al total de la població en estudi) mitjançant la determinació d’anticossos davant el virus per autonomies, províncies, edat i sexe. A més, l’estudi avaluarà canvis en aquesta prevalença per monitoritzar l’evolució de l’epidèmia, i prestarà “especial atenció” a l’aparició de noves infeccions derivades de la transmissió. A totes les persones que participin se’ls farà un test ràpid amb l’objectiu de conèixer la presència, o no, d’anticossos. El ministeri assegura que aquest test té una sensibilitat superior al 80 per cent i d’especificitat propera al 99%. A cada domicili seleccionat, i en cada participant, es realitzarà un qüestionari epidemiològic a fi de conèixer un diagnòstic previ del Covid-19, per caracteritzar els participants com a negatius, asimptomàtics o amb possible afectació.

El Banc de Sang, a la Llotja els dijous a la tarda a partir del 30

La Llotja es convertirà en seu d’una campanya de recollida de sang del Banc de Sang cada dijous a partir del dia 30 fins a finals de maig. Un responsable del Banc de Sang va explicar que han adoptat aquesta decisió arran de la bona acollida que van tenir les jornades per a donacions celebrades fa unes setmanes en aquest recinte i també perquè els donants habituals tenen certs recels de continuar anant a l’hospital Arnau a causa de la pandèmia. “La gent continua venint, però no tant com abans”, va manifestar. Així mateix, va destacar que l’ajuntament els ha donat tota mena de facilitats, incloent-hi que el pàrquing sigui gratuït. L’horari per fer donacions el dia 30 i tots els dijous de maig serà de tarda, de 17.30 a 21.00 hores. Per la seua part, Paco Cerdà, tinent d’alcalde responsable de l’ens municipal que gestiona aquest equipament, va indicar que la Paeria el posarà a disposició de qualsevol iniciativa solidària com aquesta mentre sigui necessari, i va considerar que aquesta pot ser una manera perquè “la ciutadania es faci seua la Llotja”.

tracking