SEGRE

Estudien una tornada a l'escola voluntària donant prioritat als estudiants més vulnerables

Mantenir dos metres de distància entre pupitres obligaria a reduir les classes a la meitat i escalar l’entrada dels alumnes al centre

Imatge d'arxiu d'una aula buida.

Imatge d'arxiu d'una aula buida.Lleonard Delshams

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern espanyol estudia que el retorn a les aules sigui voluntari tant per a alumnes com a professors, donant prioritat als estudiants en una situació més vulnerable. En concret, aquells que no han pogut seguir l’educació a distància des que es van suspendre les classes presencials, però també escolars que hagin patit els estralls de la pandèmia en la seua família. Segons ha pogut saber Europa Press, aquestes són algunes de les propostes que maneja el Govern de l'Estat per al seu pla de desescalada en l’àmbit educatiu. Actualment, més de deu milions d’estudiants de tots els ensenyaments segueixen el curs acadèmic des de casa després el tancament de les aules a mitjans de març per contenir la propagació del coronavirus.

L’Executiu no té una data concreta per tornar a obrir els centres educatius, però ha començat a definir les condicions higièniques i sanitàries per a aquesta inèdita 'tornada a l’escola' a final de curs, sempre que l’evolució de la pandèmia ho permeti.

La represa de les classes presencials només es contempla de manera parcial i simultània a l’actual ensenyament a distància. També voluntària, tant per a escolars com per a docents, el que evitaria la incorporació de professors amb símptomes de coronavirus o amb malalties que els situen entre la població de risc.

Fonts del Govern espanyol assenyalen a Europa Press que els estudiants de segon de Batxillerat (que preparen les proves d’accés a la universitat d’aquest estiu), quart de Secundaria i d’Educació Especial serien els primers en trepitjar una aula si es donen les circumstàncies sanitàries adequades.

La incorporació se succeiria per etapes, i prendrien el testimoni la resta d’estudiants de Batxillerat i Secundària. Després els de Primària, i en últim lloc els d’Educació Infantil, perquè entre l’alumnat de menys edat resultaria més complicat mantenir la distància i els protocols higiènics per evitar els contagis.

Abans d’obrir les seues portes, tots els centres educatius haurien d’haver realitzat una desinfecció completa de les seues instal·lacions i disposar de gels i màscares suficients. A més, la distància social es considera imprescindible, per la qual cosa caldria garantir una separació de dos metres entre pupitres que obligaria a reduir els grups i classes a la meitat.

També a escalar l’entrada i permanència en el centre educatiu dels estudiants, una cosa que evitaria a més les aglomeracions a les portes dels col·legis i instituts. Amb aquest mateix propòsit, el Govern espanyol descarta l’obertura dels menjadors escolars en un hipotètic escenari de reobertura dels col·legis, i prolongaria durant un temps fórmules alternatives per garantir l’alimentació dels escolars amb beca.

FRANÇA PREPARA UNA TORNADA "GRADUAL"

Algunes de les mesures que estudia el Govern d’Espanya són similars a les decidides per França, que prepara una tornada "gradual" dels estudiants als seus centres educatius a partir del proper 12 de març limitant a 15 el nombre màxim d’alumnes per aula, i començant pels de menor edat, com va explicar el ministre d’educació, Jean-Michel Blanquer.

En concret, França planteja que el 12 de maig tornin a classe els estudiants d’Infantil i Primària fins els 11 anys, mentre que la setmana del 18 de maig ho farien la resta dels de Primària juntament amb de Secundaria, així com els d’institut i els de Formació Professional. Per a la setmana del 25 de maig es reprendrien "el conjunt de les classes", segons els plans del govern francès.

A França la tornada a classe tampoc no suposarà el final de l’ensenyament a distància, i el ministre d’educació gal ha precisat que només obriran els centres que compleixin amb les exigències sanitàries de comptar amb sabó o gel hidroalcohòlic per al rentat de mans.

tracking