SEGRE

ESNOTICIA

Milers de lleidatans prenen els carrers al cap de gairebé dos mesos de confinament

Milers de lleidatans van tornar ahir a passejar per carrers, parcs i camins al cap de gairebé dos mesos de confinament. Ho van fer per franges horàries a les ciutats i als pobles de més de 5.000 habitants, i sense, en més de 400 nuclis urbans. Va ser un indici del retorn a la normalitat mentre que el Govern central planteja prorrogar l’estat d’alarma.

Els carrers i passejos de Lleida es van omplir ahir amb gent que anava amb el gos, esportistes i passejants que aprofitaven la desescalada.

Els carrers i passejos de Lleida es van omplir ahir amb gent que anava amb el gos, esportistes i passejants que aprofitaven la desescalada.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els carrers de ciutats i pobles de Lleida van tornar a omplir-se de vida i de gent. Després de gairebé dos mesos del confinament per la pandèmia del coronavirus, milers de lleidatans van sortir a passejar i a fer esport. Ho van fer per franges horàries a les localitats de més de cinc mil habitants, i sense, en més de 400 nuclis urbans per sota d’aquest llindar de població que reuneixen més de 120.000 persones. Un dia assolellat amb temperatures pròpies ja de l’estiu que van esperonar encara mes les ganes de sortir de casa. Primer va ser el torn d’esportistes i passejants d’entre 14 i 70 anys; després el dels que superaven els setanta i, a partir del migdia, nens menors de 14 anys acompanyats d’adults. Aquests ja van començar a sortir la setmana passada. La majoria dels que van sortir va complir les normes per evitar contagis, encara que els horaris no es van vigilar amb rigidesa i es van veure alguns grupets. A la capital del Segrià hi va haver una discreta vigilància de la Guàrdia Urbana.

Després de setmanes en què només es podia sortir per feina i per atendre necessitats inexcusables, el primer dia de passeig va ser un indici de normalitat. Va arribar just quan el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, va anunciar que portarà la setmana vinent al Congrés una nova pròrroga de l’estat d’alarma. També es van concretar mesures per a l’obertura de comerços i establiments. Tant el pla per a la desescalada com la possibilitat d’una nova pròrroga van ser objecte de polèmica, tant per crítiques de la Generalitat com del PP.

La sortida per franges horàries només va afectar els nuclis urbans de més de 5.000 habitants

Al final d’una jornada de respir davant dels rigors del confinament, la Generalitat va publicar noves morts i contagis per coronavirus, després que dijous no es registrés cap defunció. Són dades que recorden que la pandèmia segueix en marxa i conviden a no abaixar la guàrdia.

Una desescalada ‘asimètrica’ que diferencia pobles de ciutats

El pla de desescalada que ha començat a aplicar el Govern central contempla per primera vegada que les condicions per suavitzar el desconfinament variïn en funció de la població, i hi hagi una llibertat de moviment més gran en nuclis petits. Precisament, aquesta era una demanda dels municipis més petits, que consideraven necessàries mesures específiques i adaptades a la seua realitat. Val a recordar que, a les comarques lleidatanes, els contagis pel coronavirus inclouen dos de cada tres municipis i que la immensa majoria dels que han registrat casos són localitats de més d’un miler d’habitants.

tracking