SEGRE

ESNOTICIA

Tribunals sense teletreball per les deficiències tecnològiques

Dubtes sobre si hi ha mitjans per als judicis telemàtics || Es preveu una allau de causes en l’inici de la desescalada

Tribunals sense teletreball per les deficiències tecnològiques

Tribunals sense teletreball per les deficiències tecnològiquesSEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’activitat judicial porta en quarantena pràcticament des de l’inici de la crisi sanitària per la pandèmia del coronavirus. S’han mantingut els serveis essencials per a les causes urgents però la falta de mitjans tecnològics ha impossibilitat el teletreball a l’administració de Justícia, la qual cosa, sumada a l’allau de causes que es preveu amb la desescalada, planteja seriosos dubtes sobre si serà possible adoptar les mesures que proposa el Govern central per alleujar el col·lapse.

La celebració de judicis telemàtics ha estat la mesura estrella del pla de xoc per recuperar la normalitat en la Justícia. Un anunci que, a dia d’avui, no ha anat acompanyat d’una dotació pressupostària més gran, per la qual cosa alguns sectors dubten de la seua efectivitat.

Demanen més recursos humans i tècnics per poder resoldre l’allau d’assumptes pel Covid-19

Sobre aquest punt, el degà del Col·legi de l’Advocacia de Lleida, Jordi Albareda, assenyala que els jutjats compten amb els mitjans però no amb els recursos de personal i de tecnologia necessaris per assumir un volum molt elevat de procediments. No es coneix el sistema per celebrar aquests judicis a distància. “Aquesta manca de mitjans dificulta que les mesures tinguin utilitat, per la qual cosa és imprescindible incrementar el pressupost”, assenyala Albareda.

A qui correspondria aquest desemborsament extra? En el cas de la justícia catalana, hauria de venir a la Generalitat, que ja ha fet un esforç per possibilitar les compareixences telemàtiques en els casos urgents durant el confinament, ja sigui des dels jutjats o des de les comissaries.

Una mesura que causa rebuig en sectors de la Justícia és habilitar pràcticament tot el mes d’agost, de l’11 al 31.

Per als advocats, aquesta mesura no és útil si les vacances poden fer-se durant tot l’estiu, per la qual cosa insten a concentrar-les el mes d’agost per treballar a ple rendiment el juliol i el setembre.

Serà necessari, sens dubte, posar fre a les aglomeracions als jutjats, per la qual cosa el control de contactes serà clau. Per aquest motiu, se celebraran judicis a les tardes, amb torns per als funcionaris, i se sospesa la instal·lació de mampares a les sales de vistes, com ja s’ha fet en altres punts d’atenció al públic.

Tanmateix, el que més preocupa és com es podrà gestionar l’elevat volum de procediments que s’han paralitzat pel Covid i els que ha creat la mateixa pandèmia amb la crisi econòmica.

“Sense més mitjans tècnics i humans se sotmetrà jutges, fiscals, advocats i altres personal a una pressió que el sistema no podrà assumir”, assenyala Albareda. Una situació que podria posar al límit una administració de Justícia que en alguns punts encara no s’havia recuperat de la crisi del 2008.

Què li semblen les mesures aprovades pel Govern central per poder alleujar el col·lapse judicial?

És de sentit comú celebrar judicis a la tarda i el control de contagis amb la restricció de públic, però celebrar judicis telemàtics no serà possible davant del gran volum de casos que es presentaran si no hi ha un increment de recursos humans i tècnics. Sense més mitjans, la pressió als jutjats serà enorme.

S’ha pogut teletreballar als jutjats durant el confinament ?

No. El treball a les seus judicials ha estat el mínim per aquesta falta de mitjans. El sistema no estava preparat.

Quins jutjats suportaran un col·lapse més gran?

Els de Família i Social, que ja estaven col·lapsats, i també el Mercantil. Els de Balaguer i Cervera són els que més delicats i a Lleida podria fer falta un reforç en el Social.

Com ha viscut l’advocacia l’activitat en confinament?

Que l’administració de Justícia no hagi pogut teletreballar ha generat desànim, unit al fet que l’administració es resisteix a tenir en compte la nostra opinió en la gestió del servei.

Quan tornarà la normalitat?

No se sap. El que està clar és que es necessitarà més temps per resoldre recursos i assenyalaments. No es pot fer judicis d’avui per demà.

«Sense més mitjans, la pressió als jutjats serà enorme»

Tribunals sense teletreball per les deficiències tecnològiques

Tribunals sense teletreball per les deficiències tecnològiquesSEGRE

tracking