SEGRE

ESNOTICIA

Desenes de mossos exigeixen tests de Covid a Lleida per poder treballar

Interior diu que és competència de Salut, que afirma que els farà || Comandaments del cos mostren malestar i sindicats recorden que fa temps que ho demanen

Imatge d’un control dijous passat a la sortida de Lleida.

Imatge d’un control dijous passat a la sortida de Lleida.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Desenes d’agents dels Mossos d’Esquadra a Lleida que estan aïllats exigeixen al departament d’Interior que els facin el test per poder treballar. Es tracta d’una demanda que també hi ha a la resta de Catalunya, que afectaria un miler d’agents i que ha suposat que fins i tot els comandaments del cos hagin mostrat malestar.

Els caps es van reunir ahir en una trobada en la qual van coincidir a reclamar que es tornin a fer tests i van lamentar com un “greuge comparatiu” que no s’hagi comptat amb els efectius del cos, però sí amb un altre personal d’emergències, a l’anunciar una paga extra per als funcionaris que han treballat davant del coronavirus. Els sindicats de Mossos d’Esquadra van recordar que fa setmanes que ho reclamen i van criticar que els comandaments hagin tardat tant a demanar-ho.

Buch va afirmar que seria “incoherent” que policies no rebessin la paga extra com altres funcionaris

El cos va deixar de fer tests després d’una interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que va ordenar fer-los només als domicilis dels agents, cosa que és molt més lenta. Ahir al migdia, el conseller d’Interior, Miquel Buch, va admetre preocupació per no poder fer proves als agents i va remarcar que “és Salut la que decideix els procediments”. Hores més tard, la conselleria de Salut va informar que els agents que necessitin fer-se la prova PCR podran realitzar-la en els propers dies. El departament vehicularà aquesta necessitat a través del programa Orfeu i les proves les faran les mútues al territori. Els tests PCR permeten identificar pacients contagiats poc després d’haver-se establert la infecció i es considera la millor elecció per a un diagnòstic agut. També hi ha el test ràpid (que pot donar falsos negatius i es recomana utilitzar en persones amb clars símptomes) i el serològic (que en cas positiu, significa que la persona ha tingut el virus, però també pot donar falsos negatius).

D’altra banda, quant a la polèmica per la paga extra, Miquel Buch va afirmar que “seria incoherent” que el rebés un grup de treballadors per la seua feina davant de la pandèmia i no la resta.

Hi ha 17 bombers pendents de PCR i UGT Presons reclama l’extra

Un total de disset bombers de la regió d’Emergències de Lleida, catorze funcionaris i tres voluntaris, es trobaven ahir aïllats i pendents de ser sotmesos al test PCR, segons van informar des dels Bombers. D’altra banda, el sindicat UGT Presons ha demanat que la Generalitat inclogui el personal penitenciari en la paga extra per a personal de serveis essencials.

En una carta al president Quim Torra, el sindicat expressa el “greu impacte” del virus entre els funcionaris de presons per treballar en un espai tancat, apunta que des del 12 de març s’han contagiat o han estat en aïllament 587 treballadors dels centres penitenciaris de Catalunya, el 15 per cent de la plantilla, i lamenta la “humiliació i menyspreu” de quedar exclosos d’aquesta paga, que reclamaran per altres vies.

tracking