SEGRE

ESNOTICIA

Quants professionals sanitaris de Lleida s'han contagiat a la feina?

Des que va començar la pandèmia, en hospitals, CAP, centres sociosanitaris, de salut mental i transport sanitari || A Catalunya els afectats són 9.000 i a Espanya, 45.000, dels quals 55 han perdut la vida

Una sanitària n’ajuda una altra a col·locar-se la mascareta en un centre de Lleida.

Una sanitària n’ajuda una altra a col·locar-se la mascareta en un centre de Lleida.ICS LLEIDA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un total de 417 professionals sanitaris de la regió sanitària de Lleida i la de l’Alt Pirineu i Aran s’han infectat del Covid-19 exercint la seua feia des que va començar la pandèmia. Segons van confirmar fonts del departament de Salut, aquests sanitaris són de tots els nivells: Atenció Primària, hospitals, centres sociosanitaris, de salut mental i del transport sanitari, entre d’altres. El Servei Català de la Salut assenyala que el percentatge d’infectats tant a Lleida com al conjunt de Catalunya és d’una mica més del 7 per cent.

La falta d’equips de protecció individual (EPI) als centres sanitaris per atendre els pacients infectats ha estat objecte de múltiples queixes, especialment durant les primeres setmanes. Molts professionals es protegien com podien i també gràcies a les donacions de ciutadans que han confeccionat mascaretes, pantalles i bates amb diversos materials, entre els quals bosses d’escombraries. Actualment, membres dels comitès d’empresa de l’hospital Arnau i del Santa Maria coincideixen que el material de protecció va arribant, però afirmen que encara hi ha professionals que estan mal protegits. De fet, així ho va denunciar la setmana passada CCOO respecte al personal d’Urgències de l’Arnau, ja que alguns encara anaven abillats amb bosses d’escombraries. A més, una portaveu de l’entitat Marea Blanca va denunciar ahir que hi ha professionals del Santa Maria que també es protegeixen amb aquestes bosses de plàstic. “No hi ha material i ara es prohibeix utilitzar el que no està homologat”, va assenyalar, i va afegir que “ens trobarem que no hi ha prou protecció i haurem de tornar a utilitzar els equips casolans, la gestió ha estat pèssima”. Tanmateix, l’Arnau assegura que cada dia reparteix els EPI necessaris.

A Catalunya, són un total de 9.000 els sanitaris infectats i a Espanya, 45.000. Precisament, l’Institut de Salut Carlos III va informar ahir que el 76 per cent són dones, amb una edat mitjana de 46 anys. En un informe, detalla que el 89% no ha necessitat hospitalització, el 16,5 per cent ha desenvolupat pneumònia, l’1,2 % ha ingressat a les UCI i 55 han mort, dels quals 40 són metges. A Lleida, va morir un metge de família de Balaguer.

tracking