SEGRE

ENSENYAMENT CURS VINENT

L'Estat proposa rebaixar el preu de les carreres a nivells del 2011

El ministre d’Universitats planteja pactar un cost màxim a tot Espanya || Catalunya té les taxes més cares i aquesta mesura suposaria una rebaixa del 39 per cent

La docència a la UdL actualment és telemàtica a causa de la pandèmia del coronavirus.

La docència a la UdL actualment és telemàtica a causa de la pandèmia del coronavirus.UDL

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Pel que fa a la preinscripció presencial, es recomana portar mascareta i guants, i no hi podran anar persones de grups d’especial vulnerabilitat. Cada centre determinarà l’horari d’atenció al públic.

Per a la formalització de la matrícula, també s’haurà de sol·licitar cita prèvia i es podrà substituir la gestió presencial i tramesa de la documentació necessària a través d’un email al correu del centre. Està prevista

Els rectors demanen compensacions per pal·liar la pèrdua d’ingressos per matrícules

del 13 al 17 de juliol per a segon cicle d’educació infantil, primària i ESO.

?

lleida

El Govern central proposa rebaixar el preu de les carreres universitàries per situar-lo a nivells del curs 2011-2012, abans del sistema de forquilles implantat per l’Executiu de Mariano Rajoy, i consensuar un cost màxim a tot Espanya. Actualment, el preu dels graus a Catalunya és el més car de tot l’Estat, amb una mitjana de 33,52 euros el crèdit, i al curs 2011-2012 era de 20,11, per la qual cosa tornar al preu de llavors implicaria una rebaixa del 39%. Les segones taxes més elevades són les de Madrid, amb 24,02 euros de mitjana. Aquesta mesura suposaria una pèrdua d’ingressos per a les universitats que haurien de compensar les comunitats autònomes, que en els pròxims dies calcularan l’impacte econòmic que comportaria aquesta rebaixa. El ministre d’Universitats, Manuel Castells, va indicar ahir al Congrés que s’ha començat a negociar amb les autonomies, amb les quals es va reunir telemàticament a la Conferència de Política Universitària. “Es vol arribar a un sistema equitatiu en el qual no hi hagi excessos”, va assenyalar. L’objectiu és reduir aquest any les taxes de les matriculacions al primer curs dels graus i progressivament les de la resta de cursos i dels màsters. El ministre va afegir que s’estudiarà quina aportació pot fer l’Estat per assumir aquesta reducció. Va dir que primer s’hi ha de “posar una xifra” i posteriorment abordar amb Hisenda “fins on podem arribar”. Els pressupostos de la Generalitat ja preveuen una rebaixa del 30%.

La Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles, que engloba tots els rectors, va valorar la decisió de derogar el sistema de forquilles, tal com reclamaven. “Contribuirà a impulsar la igualtat d’oportunitats i representarà un pas més per a la vertebració i cohesió social del país al reduir la gran diferència de preus que hi ha en les matrícules segons les autonomies”, va apuntar. Però creu que aquesta mesura “ha d’anar acompanyada de fórmules compensatòries que evitin a les universitats públiques una preocupant pèrdua d’ingressos”. Va assegurar que el sistema universitari compta amb un 30 per cent menys de finançament que el 2009.

Castells va afirmar que un altre dels objectius és un “pla de reconversió dels falsos associats”. “Proposem una carrera acadèmica en dos línies: la funcionarial, preservant els drets adquirits, i la laboral, amb contracte laboral. Tindran els mateixos drets i les mateixes obligacions”, va destacar. A més, va defensar que l’actual “no serà un curs escombraria” perquè s’estigui desenvolupant durant la crisi sanitària i que tampoc serà un “colador” ja que es garanteix la qualitat dels títols obtinguts.

Preinscripció escolar a partir del dia 13 i del 19 al 22 la presencial La preinscripció per a primer i segon cicle d’educació infantil, primària i ESO serà finalment entre els dies 13 i 22 d’aquest mes, i només del 19 al 22 es podrà fer de manera presencial amb cita prèvia, procediment que compta amb l’aval del Govern central. Per a batxillerat, serà del 27 de maig al 3 de juny; del 2 al 8 de juny per a l’FP de grau mitjà; i del 10 al 17 per a la superior.

tracking