SEGRE

ESNOTICIA

Pugen els casos de ciberassetjament i extorsió a adolescents a la xarxa pel confinament

Els Mossos d’Esquadra alerten dels riscos per l’augment de les relacions virtuals dels menors amb l’estat d’alarma || Difusió d’imatges, dades personals i coaccions, entre els perills

Imatge d’arxiu d’un adolescent jugant a un videojoc en línia.

Imatge d’arxiu d’un adolescent jugant a un videojoc en línia.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els Mossos d’Esquadra alerten dels perills que corren els adolescents durant el confinament davant de l’acció delictiva de ciberassetjadors, depredadors sexuals virtuals i assetjadors de jocs en línia que han vist l’oportunitat d’actuar en l’actual context. Les comunicacions entre els adolescents es donen principalment a través de les xarxes socials, per la qual cosa han incrementat notablement el temps que passen connectats a internet.

A més, la policia catalana recorda que la distància social està incrementant les relacions virtuals entre els joves i que si hi fan sèxting, tramesa d’imatges i vídeos de caràcter sexual, s’assegurin que aquestes imatges no es difondran i quedaran en l’àmbit de la privacitat de la relació. En aquest cas, alerten que difondre, revelar o cedir imatges i vídeos íntims sense consentiment és un delicte.

Els adolescents han incrementat la presència a les xarxes socials durant el confinament

En aquest sentit, assenyalen que moltes vegades el ciberassetjament o la sextorsió comença en el moment en què es trenca l’acord de no difondre aquestes imatges amb l’objectiu d’amenaçar o assetjar la víctima amb la finalitat de ridiculitzar-la, humiliar-la, vexar-la o coaccionar-la.

Un altre dels perills que s’han detectat a internet és l’acció d’assetjadors en jocs en línia, cosa que es coneix com griefing, davant de l’augment del consum de videojocs durant el confinament.

L’objectiu és molestar deliberadament la resta de jugadors dins d’una partida i pot acabar en casos de ciberassetjament, amb situacions d’insults, vexacions i humiliacions pel xat del mateix videojoc. També es pot coaccionar la víctima per obtenir credencials i contrasenyes per suplantar identitats o robar diners de comptes vinculats a la videoconsola i, fins i tot, revelar secrets.

L’assetjador pot arribar a demanar imatges de contingut sexual a la víctima. Així mateix, l’actuació de depredadors sexuals o childgrooming que actuen a les xarxes i que busquen assetjar sexualment nens i nenes mitjançant l’ús d’internet és un altre dels riscos.

L’autor sempre és un adult que genera perfils falsos fent-se passar per un adolescent i que inicia una relació d’amistat i confiança amb el menor.

Avisar un adult, denunciar a comissaria i no cedir al xantatge Els Mossos d’Esquadra insten les víctimes de delictes sexuals a la xarxa a no cedir al xantatge i a avisar un adult per poder denunciar-ho i fins i tot anar ells mateixos a la comissaria per posar-ho en coneixement dels agents. També demanen la col·laboració dels adolescents que sàpiguen que algú del seu entorn podria ser víctima d’un delicte perquè avisin. En cas dels jocs en línia, la policia recomana ignorar l’assetjador i, si és possible, fer captures de pantalla i guardar partides o vídeos de la situació que seran útils per a la denúncia. Així mateix, s’insta les famílies a aprofitar aquests dies de confinament per ensenyar hàbits cibersaludables als fills en les relacions a internet per evitar aquest tipus de situacions i que iniciïn relacions amb persones que no coneixen.

tracking