SEGRE

ESNOTICIA

Els CAP faran proves a partir de dilluns als pacients amb símptomes

Les PCR estaven limitades a alguns col·lectius, però ara Salut vol controlar més casos || També es faran a totes les residències i centres de menors

Sanitaris extreuen la mostra per a la PCR a una usuària de la residència Sant Domènec de Balaguer.

Sanitaris extreuen la mostra per a la PCR a una usuària de la residència Sant Domènec de Balaguer.DEPARTAMENTO DE SALUD

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El protocol per fer les proves de PCR, que detecten si una persona té o no el SARS-CoV-2, canviarà a partir de dilluns i tots els Centres d’Atenció Primària (CAP) les faran a tots els pacients que presentin símptomes del Covid-19, segons van confirmar responsables de la regió sanitària de Lleida i Alt Pirineu i Aran.

“Fins al moment, les PCR es feien a les persones que tenien símptomes i pertanyien al grup del personal sanitari, dels geriàtrics i als que havien d’ingressar, segons el criteri mèdic i en cas que hi hagués un brot en un grup concret de persones”, van explicar, i van assenyalar que arran de la desescalada l’objectiu és detectar el major nombre de casos i controlar-ne els contactes. “A partir de dilluns, els metges dels CAP podran prescriure la prova del PCR a tot aquell que tingui símptomes”, van indicar.

Aquest nou protocol serà clau per controlar la pandèmia i, per portar-lo a terme, els CAP hauran de disposar del material per fer l’extracció de les mostres, que posteriorment s’enviaran al laboratori de l’hospital Arnau de Vilanova. Des de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària van subratllar que la gran majoria de centres ja disposaran del material necessari a partir de dilluns.

D’altra banda, i en el marc del programa Orfeu de la Generalitat (que preveu la detecció massiva de casos Covid-19), fonts de Salut van assenyalar que a Lleida es realitzaran les proves PCR a tots els geriàtrics, en una trentena de residències de discapacitats, a quatre de salut mental i als centres de menors tutelats per la Dgaia (Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència). Fins ara, s’havien fet les proves a usuaris i treballadors d’aquells geriàtrics que tenien casos confirmats i Salut les va acabar la setmana passada.

En aquest sentit, les mateixes fonts van explicar que aquest dimecres passat ja van començar a fer les PCR a les cinquanta residències de la tercera edat que no havien notificat cap cas, així com a la resta de centres de discapacitats, de salut mental i de menors. Amb aquest nou programa en marxa, Salut preveu arribar a fer tres-cents PCR més al dia.

Segons les dades que ha registrat fins ara Salut als geriàtrics de la província, hi ha 501 residents positius de Covid-19, i 1.025 més són usuaris sospitosos de tenir la infecció, segons criteris mèdics. Ara, aquests tests confirmaran tots els infectats que hi ha.

tracking