SEGRE

ESNOTICIA

La Moncloa aprova la desescalada en dos velocitats per al pla i el Pirineu

El Govern central va avalar ahir íntegrament la proposta de la Generalitat d’iniciar la desescalada només en tres regions sanitàries de Catalunya, entre les quals l’Alt Pirineu i Aran, fet que implica que un 13 per cent dels lleidatans passaran dilluns a la fase 1 de desconfinament pel virus. Això habilita a obrir hotels i turisme actiu.

La Moncloa aprova la desescalada en dos velocitats per al pla i el Pirineu

La Moncloa aprova la desescalada en dos velocitats per al pla i el PirineuMARC CODINAS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Pirineu farà dilluns el primer pas cap al desconfinament després de “vuit setmanes d’esforços” per combatre la pandèmia. El ministre de Sanitat, Salvador Illa, va confirmar ahir que les sis comarques de la regió sanitària de l’Alt Pirineu i Aran entraran a la fase 1 de la desescalada, a més de Terres de l’Ebre i el Camp de Tarragona, mentre que la resta de Lleida (Ponent i el Solsonès, amb la part de la Segarra inclosa a la Catalunya Central) i de Catalunya continuarà sota les limitacions de l’estadi 0.

El Govern va avalar així íntegrament la proposta de la Generalitat. Illa va concretar que el canvi de fase permet la reobertura d’activitats i locals minoristes, reunions de fins a deu persones, obrir terrasses al 50 per cent, biblioteques i museus, hotels i establiments turístics tret de les zones comunes. Així mateix, va incloure el turisme actiu i d’aventura sempre que no impliqui la concentració de més de deu persones, la qual cosa aclareix part dels dubtes d’aquest sector a Lleida.

Aquestes mesures de desconfinament beneficiaran bona part del territori de Lleida però únicament un 13 per cent de lleidatans (57.000 dels 430.000 lleidatans viuen al Pirineu). El ministre i el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, van fer una crida a la “responsabilitat” de les zones que passin a la fase 1 i van assenyalar que la distància i rentar-se les mans “són més necessaris que mai”.

Les comarques del pla seguiran a l’escenari inicial durant uns dies més però la Generalitat podria instar una revisió a partir de dilluns. El Govern deixa també en mans de les autonomies la possibilitat de modificar les franges horàries actuals sobre les sortides al carrer per adaptar-les a la meteorologia.

Juntament amb una part de Catalunya, passaran d’escenari a la fase 1 totes les comunitats autònomes, inclosa Aragó, amb les notables excepcions de Madrid; Castella Lleó (tret de 26 zones bàsiques de salut); València (tret de 10 departaments de salut); algunes províncies d’Andalusia i part de Castella la Manxa.

tracking