SEGRE

"Menys del 10 per cent de la població de Lleida s'ha contagiat"

Pere Godoy. Cap de vigilància epidemiològica de Salut a Lleida

Pere Godoy. Cap de vigilància epidemiològica de Salut a Lleida

"Menys del 10 per cent de la població de Lleida s'ha contagiat"Segre

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Quins són els criteris per fer la PCR?

Fins ara, el protocol era que es feia a aquelles persones que tenien símptomes i formaven part del personal sanitari, de residències, aquelles que havien de ser ingressades, les persones que el metge considerava i en els casos en els quals hi hagués hagut un brot en un grup de gent. Tanmateix, a partir de demà les PCR es faran als Centres d’Atenció Primària i a totes aquelles persones que tinguin símptomes. Sempre prescrites pel metge.

Vostè és par t idar i d e fer proves mass ives amb e l desconfinament? T

otalment. Ara començarem a sortir de casa i cal detectar tots els casos possibles per aïllar- los catorze dies als seus domicilis i controlar els seus contactes. Cal tenir en compte que una persona infectada pot encomanar el virus dos dies abans de tenir símptomes. Per aquesta raó, les autoritats sanitàries insistim molt a mantenir un distanciament social, a més a més que existeixen casos que no arriben a presentar cap símptoma.

Aposta per fer proves a col· lectius que han d’estar de cara al públic, com funcionaris o professors?

Ara mateix no està indicat, al contrari del que passa amb personal sanitari i de residències. Potser es podria fer el test d’anticossos a aquests col·lectius, però de moment no està previst.

Quan es faran tests a tot el personal sanitari? És una de les seues grans demandes.

Sí que es fa la prova PCR a aquells professionals que tenen símptomes. Respecte a si se’ls ha de fer el test d’anticossos per si ja han passat el Covid-19, el millor serà esperar que existeixi un test serològic molt més fiable que els que hi ha ara, ja que actualment pot donar falsos negatius. Ara per ara s’està començant a fer la prova serològica no ràpida. És a dir, s’extreu sang en vena, com quan es fa una anàlisi, per detectar si una persona té els anticossos de l’hepatitis. Aquesta prova és molt fiable. Hi ha dos anticossos del SARS-CoV-2, l’IgM, que significa que la infecció és aguda i s’ha produït durant l’últim mes, i l’IgG, que vol dir que fa bastant temps que s’ha tingut la malaltia. Alguns tests ràpids indiquen la presència d’aquests dos anticossos i d’altres només detecten si es té algun dels dos o bé els dos, però sense concretar quin.

Creu que hi pugui haver un risc de rebrot a Lleida? Quants lleidatans són immunes?

Personalment, crec que no més del 10 per cent de la població de Lleida ha passat el coronavirus i potser sí que se supera aquest percentatge per sobre entre el personal sanitari i de geriàtrics. Llavors, això indicaria que la població encara és molt susceptible a la infecció. És veritat que la transmissió del coronavirus ha baixat, però amb el desconfinament haurem d’estar molt pendent dels treballadors temporers, que són un col·lectiu amb alt risc de tenir altres malalties, com la tuberculosi, a més que conviuen en condicions molt vulnerables. Les diverses institucions hauran de fer una atenció extrema en aquells llocs on convisquin els temporers i vigilar que es compleixi el distanciament social, la higiene de mans les vint-iquatre hores i que utilitzin mascaretes. A més a més, caldrà facilitar-los l’accés al sistema sanitari per actuar ràpidament si hi ha contagis i poder aïllar tant els afectats com aquelles persones amb qui han estat en contacte. A Lleida tenim una indústria agroalimentària molt potent amb molts empleats i la prevenció és imprescindible. En aquest sentit, hi ha empreses que prefereixen fer proves per saber si els seus treballadors són positius del Covid-19, però s’obliden de posar gels per desinfectar les mans al lloc de treball i vigilar que es mantinguin les distàncies. És molt més important la prevenció que fer proves sense sentit.

tracking