SEGRE

ESNOTICIA

Reprogramades 13.000 consultes, 3.000 proves i 2.000 operacions

Durant els mesos de març i abril a l’Arnau i el Santa Maria || Salut vol dur a terme les d’aquelles patologies greus ajornades abans del mes d’agost

Imatge d’arxiu d’una intervenció quirúrgica a l’hospital Arnau de Vilanova.

Imatge d’arxiu d’una intervenció quirúrgica a l’hospital Arnau de Vilanova.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Entre l’1 de març i el 30 d’abril, arran de l’afectació de la pandèmia del coronavirus, els hospitals Arnau de Vilanova i Santa Maria han reprogramat un total de 12.848 consultes externes i 3.924 proves diagnòstiques. Respecte a les intervencions quirúrgiques, els dos hospitals i el de Tremp preveuen fer-ne unes 2.000 abans del mes d’agost.

Segons van concretar fonts de l’Institut Català de la Salut (ICS), durant aquests dos mesos, un total de 4.888 consultes externes van ser reprogramades perquè ho va sol·licitar el mateix pacient, mentre que 7.960 més les van reprogramar des de l’organització de l’hospital. Respecte a les proves diagnòstiques, un total de 1.037 van ser ajornades a petició del pacient i 2.887, reprogramades per decisió de l’hospital.

Durant aquests dos mesos en què els hospitals s’han bolcat a atendre els pacients del Covid-19, els metges van portar a terme el màxim nombre de visites possibles a través del telèfon o per videoconferència per evitar desplaçar els pacients físicament als hospitals, on eren un focus important de contagi. Les consultes a distància continuaran mantenint-se gràcies a la tecnologia, però amb el pas de les setmanes, la visita presencial anirà imposant-se a la telemàtica, segons el criteri del metge i tenint en compte que no hi hagi aglomeracions a les sales d’espera.

Respecte a les operacions i a les proves diagnòstiques, les més urgents, com les del càncer o problemes cardíacs greus, no s’han deixat de fer. Però tenint en compte que els hospitals cada vegada tenen menys pressió pel Covid, al de Tremp ja no hi ha ingressats, l’objectiu és anar recuperant l’activitat a poc a poc. D’aquesta manera, Salut vol dur a terme abans de finals del mes de juliol unes 2.000 operacions i les proves diagnòstiques de caràcter greu ajornades.

Doble circuit per separar pacients de Covid fins a l’any 2021 El sistema sanitari s’anirà readaptant a poc a poc, però seguirà en fase de prealerta per un possible rebrot durant el desconfinament i sobretot a partir de la tardor, quan es tem que puguin repuntar els casos. A Lleida, Salut té por que el brot arribi durant la campanya de la fruita, amb l’arribada de centenars de temporers. Tot i així, fins molt entrat el 2021, quan ja es preveu que hi pugui haver una vacuna, hospitals i CAP funcionaran amb un sistema “dual” per separar tant professionals com pacients de coronavirus de la resta. En aquest sentit, el director del CatSalut, Adrià Comella va assenyalar que és probable que es continuïn derivant pacients a la sanitat privada. A Lleida, es deriva cirurgia menor a L’Aliança, que reobrirà a finals daquest mes.

tracking