SEGRE

EDUCACIÓ INICIATIVES

Alumnes del Maria Rúbies de Lleida vigilen les xarxes per prevenir el ciberassetjament escolar

Una quinzena de voluntaris participen en la iniciativa Ciberguaites per detectar casos de ‘bullying’ per internet || L’institut també ofereix atenció psicològica en situacions d’estrès o ansietat

Una de les voluntàries que busquen casos de ciberassetjament.

Una de les voluntàries que busquen casos de ciberassetjament.INSTITUT MARIA RÚBIES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La figura del mediador a les aules per prevenir l’assetjament escolar està molt estesa als centres educatius, però l’institut Maria Rúbies, a la Bordeta, ha aprofitat el confinament per evitar aquests comportaments a les xarxes socials. Es tracta de la iniciativa Ciberguaites, en què participen una quinzena d’alumnes del centre que s’encarreguen de detectar i denunciar casos de ciberassetjament dels companys a les principals xarxes socials.

“El sistema de guaites ja l’utilitzàvem a les aules, però ara que som a casa hem decidit estendre’l perquè el bullying tampoc es practiqui a internet, principalment a Facebook i Instagram”, assenyala el director del centre, Claudi Vidal. Per poder arribar a aquest punt, l’institut ha anat formant al llarg dels anys els alumnes per detectar, denunciar i mediar en situacions d’assetjament escolar, ja que “com a companys són molt més capaços que els professors de detectar aquests casos, i tot aquell que vulgui denunciar aquest tipus de comportaments pot fer-ho de forma anònima enviant un correu a guaitesdesdecasa@institutmariarubies.cat, detalla Vidal.

De moment, la direcció de l’institut remarca que no han tingut constància de casos de ciberassetjament entre els alumnes, malgrat que sí que ha rebut avisos per atendre psicològicament alguns estudiants. “En general s’estan portant molt bé i no hem tingut cap incident remarcable”, assegura en aquest sentit Vidal.

“Només hem intervingut per atendre situacions d’ansietat, estrès o malestar emocional d’alguns estudiants a causa del confinament provocat per la pandèmia del coronavirus”, recalca el director, que afegeix que, a més de detectar ciberassetjament, aquest sistema de Ciberguaites “serveix per ajudar psicològicament els joves que ho necessitin”.

Vidal subratlla que aquesta iniciativa de prevenció del ciberassetjament és “totalment pionera a Lleida i potser a tot l’Estat, perquè si bé és cert que bona part de col·legis i instituts supervisen que no hi hagi assetjament escolar als centres, ningú fins ara s’havia preocupat del que passa a les xarxes socials”, conclou.

Gairebé un de cada quatre casos de ‘bullying’, a través d’internet

Gairebé un de cada quatre casos d’assetjament escolar a Catalunya es produeix a través de les xarxes socials, segons les dades dels últims informes sobre aquesta qüestió. A tot l’Estat, el bullying afecta el 15% dels estudiants i només dos de cada deu casos s’arriben a investigar als centres, segons alerten els experts. El telèfon que va posar en marxa el ministeri d’Educació per atendre aquestes situacions va detectar 5.557 possibles casos l’any passat, dels quals la majoria (set de cada deu) es produïen des de feia mesos o anys i més de la meitat de les víctimes els patia pràcticament cada dia. Els pares van ser els que van alertar de les situacions que finalment es van denunciar, ja que només el 3,8% dels menors agredits es van atrevir a notificar-les al centre. Els protocols als col·legis són la clau per prevenir aquest tipus de conductes, assenyalen els experts, i aquests han de començar a l’etapa infantil.

tracking