SEGRE

ESNOTICIA

Els negocis del pla de Lleida es preparen per reactivar els serveis dilluns

Les patronals del comerç i l’hostaleria confien que no hi haurà problemes per passar a la fase 1 || La Cambra de Tàrrega creu que seria “una llosa” seguir igual

La terrassa d’un establiment de la plaça Ricard Viñes de Lleida, ahir a la tarda.

La terrassa d’un establiment de la plaça Ricard Viñes de Lleida, ahir a la tarda.MAITE MONNÉ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El comerç i l’hostaleria del pla de Lleida han iniciat els preparatius per reobrir dilluns vinent, ja que confien que la regió sanitària passarà aquell dia de la fase zero a la 1. Així ho van apuntar les patronals del sector, que asseguren que no entendrien que es prolongués més la fase 0. El president de Pimec Comerç, Manel Llaràs, va afirmar que “la gent té moltes ganes de reobrir, no pel fet que creuen que tindran molts ingressos, sinó per la relativa tornada a la normalitat que suposaria”. Llaràs també va advertir que “no hi ha cap raó lògica per no poder obrir els comerços tenint en compte totes les mesures de seguretat que estan prenent i prendran”. Va recalcar que “si hi ha un augment dels contagis no serà per l’obertura de botigues perquè l’afluència de clients serà també limitada”, i per això confia a passar de fase dilluns que ve. Així mateix, Llaràs va detallar que ahir van obrir “entre el 70% i el 80% dels comerços del pla que poden fer-ho amb cita prèvia a fase 0 sense comptar els de Lleida ciutat”, on l’11 de maig és festiu.

Per la seua part, la presidenta de la Federació de Comerç (Fecom), Rosa Maria Eritja, també es va mostrar confiada a passar de fase la setmana que ve. “Crec que sí que ho aconseguirem i això comportarà que molts comerços reobrin; de fet, la majoria ja es preparen per fer-ho”, va manifestar Eritja. No obstant, va demanar “prudència màxima” a l’hora de tornar a l’activitat i va afegir que “alguns comerços que volien obrir a la fase 1 ho han fet aquesta setmana amb servei de cita prèvia”.

Els hotelers esperen que la Paeria notifiqui si rebaixa taxes i permet ampliar terrasses

Un altre dels sectors que esperen impacients el canvi de fase és l’hostaleria, que es pren aquesta setmana com un període per veure què funciona en altres regions que ja han canviat de fase i què no. “Aquests dies ens serviran per estudiar el que fan altres zones com les del Pirineu i prendre’n nota, però esperem no estar més d’una setmana més en fase 0”, va dir Natàlia Rubio, membre de la junta de la Federació d’Hostaleria. Al seu torn, Rubio va considerar primordial que l’ajuntament de Lleida ampliï l’espai per a les terrasses i rebaixi les taxes. “És clau per a molts bars i restaurants que s’aprovin aquestes mesures perquè almenys els compensi obrir aquests dies”, va assenyalar. La Federació d’Hostaleria espera que la Paeria li notifiqui aquesta setmana quines mesures adopta en aquest sentit.

D’altra banda, la Cambra de Comerç de Tàrrega també veu primordial passar de fase. El president, Carles Giribet, considera que seguir a la fase 0 al territori del pla de Lleida suposa agreujar encara més la ja per si delicada situació de les indústries.

En especial la de les empreses que hagin iniciat l’activitat en els últims anys i tinguin pendents amortitzacions de capital i crèdits. Va afirmar que per a aquestes “serà una llosa seguir a la fase 0 perquè han de continuar pagant sense ingressar res”. Per a Giribet, les moratòries en el pagament d’impostos tampoc resolen res ja que són “engrunes per avui i fam per demà”, i considera que tallar tot el pla de Lleida per un mateix patró al delimitar les fases de desescalada suposa un problema, ja que hi ha diversitat de zones. Considera que les fases podrien haver-se delimitat per Centres d’Atenció Primària.

La terrassa d’un establiment de la plaça Ricard Viñes de Lleida, ahir a la tarda.

La terrassa d’un establiment de la plaça Ricard Viñes de Lleida, ahir a la tarda.MAITE MONNÉ

tracking