SEGRE

CATALUNYA

Els nens transmeten menys el virus del que es pensava, assegura Trilla

El cap d’Epidemiologia del Clínic subratlla que la letalitat és més baixa entre els petits || Destaca que hi haurà rebrots si els ciutadans no compleixen les normes

El Pertús, buit, després que ahir la Policia francesa tallés el trànsit per evitar aglomeracions.

El Pertús, buit, després que ahir la Policia francesa tallés el trànsit per evitar aglomeracions.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El cap d’Epidemiologia de l’Hospital Clínic de Barcelona, Antoni Trilla, va assegurar aquest dimarts que els nens no transmeten el coronavirus tant com es pensava al principi. Així, va explicar que, segons alguns estudis, podria ser que els més petits contagiessin la malaltia menys que els adults. Tanmateix, va admetre que encara cal investigar més per “assumir amb més garanties” els riscos que comportarà la tornada a les aules. D’altra banda, Trilla sí que va indicar que els estudis ja han demostrat que els nens no pateixen formes greus del coronavirus, que es contagien menys i que entre ells la letalitat és menor. “Això és una bona notícia”, va sentenciar l’epidemiòleg. Al contrari, va advertir que són “una mala notícia” els incompliments puntuals de les restriccions perquè incrementen el risc que es produeixin rebrots. “El virus segueix entre nosaltres”, va manifestar Trilla en declaracions a Catalunya Ràdio, després de lamentar que, en algunes zones que ja han passat a la fase 1 del pla de desconfinament, els ciutadans no guardessin les distàncies a les terrasses dels bars.

El responsable de Seguretat Ciutadana de l’ajuntament de Tarragona, Manel Castaño, va demanar ahir als bars i restaurants de la ciutat que garanteixin les mesures de distanciament social als seus establiments. I és que el consistori de la capital del Tarragonès, encara que es va mostrar satisfet amb l’inici de la fase 1, va detectar alguns incompliments. “Estarem molt atents”, va concloure Castaño.

D’altra banda, Catalunya va registrar ahir 379 nous casos de coronavirus i 103 morts més, segons el balanç publicat per la conselleria de Salut. D’aquesta manera, des que va començar la pandèmia, són ja 61.355 les persones que s’han contagiat a Catalunya. A més, la xifra de defuncions ascendeix fins a 11.351. D’aquestes, un total de 6.485 persones van perdre la vida en centres hospitalaris.

La consellera de Salut, Alba Vergés, va manifestar ahir que l’evolució de la pandèmia a Catalunya és “bona” perquè “es veu una baixada claríssima”. Així, va indicar que el Govern ja prepara una nova proposta de desconfinament per a les regions sanitàries que continuen a la fase 0 de la desescalada. “No volem esperar 15 dies per fer una nova proposta, en tindrem de noves en els propers dies”, va afirmar. No obstant, va remarcar que aquesta proposta s’efectuarà sota el “criteri de la prudència, per no haver de tornar enrere”. Per al cas concret de Barcelona, la consellera va admetre que tindran en compte altres variables a més de la sanitària per decidir sobre l’alçament de les restriccions. En aquest sentit, va dir que avui es reuniran amb l’ajuntament de la capital per abordar la situació i “prendre les decisions de forma conjunta”.

D’altra banda, va subratllar que, en la desescalada, l’atenció primària tindrà “un paper imprescindible” en el control de la pandèmia al ser l’encarregada de compartimentar la població per mitjà de la detecció de nous positius i de la identificació dels seus contactes. I això mentre el sistema sanitari català “incrementarà l’activitat assistencial prèvia a la pandèmia” a fi de recuperar les intervencions que es van posposar pel coronavirus. “S’han cancel·lat consultes externes, cribratges, proves diagnòstiques i intervencions. Ha estat un daltabaix molt gran per a tots els centres hospitalaris”, va sentenciar.

tracking