SEGRE

Més de la meitat dels hotels de Lleida ciutat opten per no obrir

Alguns establiments com el Zenit reprenen l'activitat amb mesures de prevenció i zones comunes tancades

Imatge de la recepció de l'Hotel Zenit de Lleida, amb mampares, gel hidroalcohòlic i la prohibició per accedir a les zones comunes.

Més de la meitat dels hotels de Lleida ciutat opten per no obrirACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Més de la meitat dels hotels de Lleida ciutat han decidit no obrir encara malgrat poder-ho fer des d'aquest dilluns, coincidint amb l'entrada de la regió sanitària a la fase 1 de la desescalada. Alguns prefereixen esperar uns dies mentre altres a la fase 2 o bé quan es permeti una major mobilitat i puguin rebre clients de fora de la regió sanitària. La resta d'hotels de la ciutat si que ha reprès l'activitat com és el cas del Zenit, Sansi, Ibis o Goya i ho han fet amb mesures de prevenció tant per a clients com per als treballadors i amb les zones comunes tancades, tal com preveuen les restriccions establertes per a la fase 1. Un cas diferent són els hotels Nastasi i Rambla, que estan a disposició de les autoritats sanitàries.

Els hotels NH, Ciutat de Lleida, Finca Prats, Nadal, Ramon Berenguer IV o el Parador de Turisme Lleida continuen tancats aquest dilluns, malgrat poder-ho fer per l'entrada de la regió sanitària de Lleida a la fase 1 de la desescalada. En el cas de l'Hotel Real, manté tancat l'hotel tot i que sí ofereix els seus apartaments. Molts d'aquests hotels preveuen esperar, al menys, fins a la fase 2 de la desescalada, tot i que en aquesta tampoc es preveu –ara per ara– que estigui permès desplaçar-se fora de la regió sanitària.

El gerent de l'Hotel Nadal, Josep Nadal, explica que han decidit no obrir encara tenint en compte que molts restaurants continuen tancats –exceptuant les terrasses i els que fan menjar per endur– davant la dificultat per "ubicar els clients perquè puguin anar a dinar o sopar". Un altre factor és que no està permesa la mobilitat entre diferents territoris. Nadal remarca que això limita que només podrien rebre clients de la mateixa regió sanitària de Lleida i, a més, "el turisme està força parat".

La previsió de l'hotel Nadal és poder reobrir entre la primera o segona setmana de juny. En aquest sentit, Nadal confia que s'aixequin les limitacions de mobilitat també entre països i no sigui necessària una quarantena de 14 dies ja que molts dels clients de l'hotel són francesos.

Altres, però, si que han aprofitat l'entrada de Lleida a la fase 1 han reobert aquest dilluns, seguint les directrius establertes pel Ministeri de Sanitat. És el cas del Zenit, Sansi, Goya, Ibis o el Reina Isabel. La directora de l'Hotel Zenit, Sílvia Marqueta, ha explicat que, de moment, han obert a "mig gas" i implementant diferents mesures de neteja i desinfecció a les habitacions i a la resta de zones de l'establiment.

"Els clients només tenen accés a la seva habitació i no poden estar en zones comunes", explica Marqueta. Pel que fa als àpats (esmorzars, dinars i sopars) "únicament se serveixen a les habitacions", després que els clients hagin sol·licitat amb antelació el que volen, detalla. La directora del Zenit sosté que les restriccions en la mobilitat suposen una limitació però, en el seu cas, les reserves que tenen són de treballadors d'altres territoris que es poden desplaçar pel fet que desenvolupen feines considerades essencials.

Una aspecte en què coincideixen els establiments és en criticar que fins divendres a la tarda el govern de l'Estat no va confirmar que la regió sanitària de Lleida passaria aquest dilluns a la fase 1 del desconfinament. Aquest fet els ha limitat poder rebre reserves abans amb vista a aquesta setmana i això ha fet que alguns hagin decidit esperar uns dies a reprendre l'activitat. En aquest sentit, els establiments volen esperar encara a aixecar els expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO) que van aplicar a tota o part de la plantilla fins que no recuperin reserves i clients. També aquells hotels que han decidit reobrir funcionen amb menys personal de l'habitual, la majoria del qual ha continuat treballant aquests dies fent tasques de neteja, manteniment o d'atenció.

El cas dels hotels Nastasi i Rambla és diferent. Segueixen sense rebre clients ja que estan a disposició de les autoritats sanitàries durant l'emergència pel coronavirus. Pel que fa al Nastasi, que funciona des de principis d'abril com a Hotel-Salut i atén pacients derivats dels centres hospitalària lleidatans i ho seguirà fent, al menys, durant tot el mes de maig, segons Salut.

Des de la Federació d'Hostaleria de Lleida, ha assenyalat que, de moment, no tenen confirmació d'obertura del sector al conjunt de la regió sanitària de Lleida tot i que alguns hotels si que han decidit aixecar la persiana, segons ha explicat el seu president, Josep Castellarnau. El fet que no puguin rebre turistes d'altres territoris fa que, de moment, a molts establiments no els surti a compte reprendre l'activitat.

Cal recordar que la fase 1 autoritza la reobertura dels hotels, així com de la resta d'establiments turístics, però amb l'obligació de mantenir tancades les zones comunes i que només puguin gaudir dels serveis de restauració els clients que s'allotgen a l'hotel. Així mateix, està prohibit l'ús d'espais com spas, gimnasos, piscines, zones infantils, discoteques o salons d'esdeveniments, de la mateixa manera que altres espais que no siguin imprescindibles per a l'allotjament.

tracking