SEGRE

Terrasses i comerços de la ciutat de Lleida obren a mig gas

Bones sensacions entre negocis i clients que busquen recuperar una certa normalitat després de 2 mesos de confinament

L'Eix Comercial de Lleida aquest dilluns al matí.

Terrasses i comerços de Lleida obren a mig gasAmado Forrolla

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les terrasses i els comerços de l'Eix Comercial de Lleida han obert a mig gas aquest dilluns en què les comarques de Ponent han entrat a la fase 1 del desconfinament. Segons la Federació d'Hostaleria només un 50% dels establiments de restauració tenien previst obrir mentre que des de Pimec s'ha apuntat que la xifra de botigues que recuperen l'activitat és d'un 90%. En general, s'ha respirat bon ambient i sensacions positives entre els responsables dels negocis i els clients que buscaven recuperar una certa normalitat després de dos mesos de confinament per la covid-19. Així mateix, l'objectiu de cara als propers dies i setmanes és intentar que la situació continuï millorant per poder recuperar pèrdues i volum de treball.

El 90% de comerços de les comarques de Ponent obriran aquest dilluns amb l'entrada de la fase 1 del desconfinament. Així ho ha assegurat el president de Pimec Lleida, Manel Llaràs que també ha precisat que es tracta dels establiments que tenen "disponibilitat d'obrir". Segons Llaràs, a Pimec també estan rebent consultes de comerços que han decidit no tornar a obrir per la situació econòmica que arrosseguen que els fa inviable tornar a posar en marxa els negocis. En fase 0 a les comarques de Ponent van obrir un 20% dels comerços, segons Pimec.

D'altra banda, el president de la Federació d'Hostaleria de Lleida, Josep Castellarnau, ha comentat que les previsions d'obertura d'establiments de restauració per aquest dilluns se situa al 50% a les comarques de Ponent. Principalment es tracta dels bars que compten amb terrassa i ha afegit que els restaurants van a un "altre ritme" i molts estan centrats actualment en el menjar a domicili. 

"És estrany però poc a poc ens acostumarem"

La Sofia és una clienta d'una terrassa que ha explicat que ha valorat positivament l'entrada en la fase 1 que permet anar a les terrasses dels bars i restaurants. Això no obstant, no ha amagat que la situació és estranya i confia que "poc a poc ens anirem acostumant si sempre es respecten les normes de seguretat ". En aquest sentit, espera el moment que pugui trobar-se amb més amigues ben aviat.

El propietari del restaurant Destapa't als porxos de la plaça Paeria, Albert Calafell, ha assenyalat que han obert a "mig gas" i que encara estan esperant que l'Ajuntament els informi de les taules que poden posar. En aquest sentit, ha indicat que a les taules no hi tenen res i que totes les cartes funcionen per codi QR per evitar al màxim els contactes. Així mateix, assegura que han intensificat la neteja i que les primeres hores de la reobertura han notat una bona rebuda dels clients "que van passant i hi ha certa rotació".

Calafell ha reconegut que l'afectació econòmica per al seu negoci ha sigut molt important en dos mesos. Actualment té tots els treballadors acollits a l'ERTO i els propietaris del local li han fet una condonació del lloguer. Calafell ha assegurat que després de 4 anys d'obrir ara és com si comencés de zero i per això ara està sol treballant i esperar anar incorporant personal progressivament.

De la seva banda, la responsable de la botiga GESA, del carrer Major, Montse Eritja, ha explicat que la setmana passada ja van començar a preparar la botiga amb els primers clients amb cita prèvia. Avui ha dit que han reobert amb moltes ganes perquè desitgen una "certa normalitat". Així mateix, ha indicat que a la gent se la veu contenta i amb ganes de fer vida normal.

Eritja ha assenyalat que l'afectació al seu comerç ha estat important i ha calculat que han facturat un 80% menys. Pel que fa a les mesures de seguretat, ha explicat que compten amb dues normatives; una d'interna per al personal de l'establiment i l'altra de cara als clients. Així, ha comentat que quan entren es canvien les sabates, es prenen la temperatura, van amb mascareta i es netegen constantment les mans. També han instal·lat pantalles protectores de plàstic i netegen les superfícies.

D'altra banda, han habilitat un espai per guardar la roba que la gent s'emprova i després es vaporitza. Entre dependentes no comparteixen res i només n'hi ha una d'encarregada de contestar el telèfon. De cara als clients, sempre van amb mascareta i es renten les mans, i també compten amb un horari específic per a la gent gran.

tracking