SEGRE

ESNOTICIA

Salut farà tests massius d'anticossos per conèixer la immunitat a Lleida i Catalunya

En l'estudi participarà l'Arnau i es faran proves a un milió de ciutadans, entre ells 170.000 sanitaris catalans || Vergés assegura que ja no s'utilitzaran tests ràpids perquè n'hi ha de suficients de PCR

Alguns CAP fan les PCR amb els pacients als seus vehicles, com el de Tremp.

Alguns CAP fan les PCR amb els pacients als seus vehicles, com el de Tremp.CAP DE TREMP

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El departament de Salut impulsarà diversos estudis per conèixer el mapa d’immunitat de la població catalana. Per això, es faran més d’un milió de tests serològics als ciutadans, entre ells als 170.000 professionals sanitaris de tot Catalunya. Des de la conselleria van informar que s’estan elaborant els protocols, per la qual cosa encara es desconeix quants es faran a Lleida.

També s’estudiarà la immunitat d’altres col·lectius, com els professionals essencials no sanitaris que hagin pogut tenir risc de contagi, persones diagnosticades positives sense confirmació per PCR o que van reportar simptomatologia compatible amb el coronavirus durant la fase de confinament. L’objectiu és monitoritzar l’evolució de l’epidèmia i conèixer les diferències existents entre territoris, edats i professions.

De fet, el ministeri de Sanitat també està elaborant un estudi sobre la immunitat a tot l’Estat, en el qual participen 1.100 lleidatans, i segons els primers resultats només el 3,7% són immunes.

El director general d’Investigació, Robert Fabregat, va destacar ahir que també buscaran mostres de poblacions que permetin tenir una “foto molt més real” de les diferències de l’impacte del coronavirus, sobretot territorials, en l’àmbit laboral i per edat i patologies prèvies, una informació que seria complementària a l’estudi de Sanitat.

Per fer els tests serològics d’aquests estudis, hi ha diverses “vies possibles”. El projecte concret dels professionals sanitaris es vehicularà a través dels hospitals.

En el cas de les persones que tenien símptomes compatibles amb el Covid-19 però a qui no es va diagnosticar la malaltia amb una PCR, està previst que l’Atenció Primària els faci el test serològic.

Respecte a altres poblacions, s’ha d’acabar d’aclarir, va dir Fabregat, però una possibilitat serien les farmàcies.

El projecte d’avaluació de l’estat immunitari dels professionals de la salut, liderat pel CatSalut, permetrà determinar el percentatge de personal sanitari de Catalunya que ha superat la infecció i analitzar l’evolució de l’estat immunitari durant dotze mesos.

Aquesta iniciativa sorgeix d’un projecte d’investigació ideat per l’Hospital Clínic de Barcelona i en el qual també participaran altres hospitals, com l’Arnau de Vilanova.

D’altra banda, la consellera de Salut, Alba Vergés, va explicar que ja no s’utilitzaran més proves ràpides d’antígens (detecta les proteïnes de la superfície del virus en lloc del seu material genètic), perquè ha augmentat molt la capacitat per fer proves PCR.

A més, aquests tests ràpids han demostrat fins ara tenir un baix nivell de fiabilitat. Així mateix, va apostar per fer un seguiment diferenciat dels infectats que tenen símptomes durant molt de temps.

Els CAP de la província ja han fet més de 300 proves PCR Tots els Centres d’Atenció Primària (CAP) de la província de Lleida van començar la setmana passada a fer proves PCR a aquelles persones amb símptomes de Covid-19, sota criteri mèdic. Segons fonts de Salut, fins al moment en l’àmbit del pla de Lleida s’han fet 220 proves, mentre que al Pirineu han estat 99. Per aquesta raó, des de fa uns dies hi ha més casos confirmats, però no s’ha produït un increment d’hospitalitzacions.

tracking