SEGRE

ESNOTICIA

Educació reobrirà centres l'1 de juny en zones que estiguin en fase 2

Per a activitats no lectives i grups reduïts en cursos de canvi d'etapa || Hauran de presentar el seu pla de desconfinament que validarà la inspecció

Aules buides a l’institut Maria Rúbies de Lleida.

Aules buides a l’institut Maria Rúbies de Lleida.ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La conselleria d’Educació començarà a reobrir les escoles i instituts a partir de l’1 de juny a les àrees sanitàries que estiguin en la fase 2 per a activitats no lectives i grups reduïts en els cursos de canvi d’etapa (amb caràcter voluntari) i tutoria personalitzada a alumnat que ho requereixi. El conseller d’Educació, Josep Bargalló, va explicar ahir el pla de desconfinament escolar, que el Procicat ha validat, i va assegurar que aquest curs acadèmic finalitzarà el 19 de juny, que no es tornarà a reprendre presencialment i acabarà telemàticament. Cada centre educatiu haurà de presentar el seu pla, que serà validat per la inspecció educativa, raó per la qual territoris que dilluns vinent poden entrar en fase 2 com la regió sanitària de l’Alt Pirineu i Aran no reobren fins a l’1 de juny. Les comarques del pla podrien entrar en fase dos el mateix 1 de juny.

El pla preveu que per a l’etapa 0-3 anys les guarderies no podran acollir nens de fins a 12 mesos pel seu “risc immunològic”, i que per a la resta estan autoritzats fins a cinc alumnes per espai i sense menjador: prioritzant aquells nens les famílies dels quals no puguin teletreballar. A Infantil i Primària, l’etapa compresa entre els 3 i 6 anys les escoles podran acollir alumnes els pares dels quals no poden teletreballar, en grups de màxim de 13 alumnes i entre les 9 i 13 hores.

A la resta de Primària es podrà fer acompanyament dels alumnes de sisè de Primària, que conclouen etapa, en grups de fins a 13 estudiants.

Respecte als instituts, es podrà fer acompanyament educatiu presencial durant el juny a alumnes que canviïn d’etapa: quart d’ESO, segon de Batxillerat i segon de graus formatius de FP que acabin etapa o es preparin per a la selectivitat, en grups de fins a 15 estudiants. Bargalló va indicar que encara no tenen “tancada” la proposta per als centres d’educació especial, però va apuntar que és possible que sigui centre a centre. Va assenyalar que la possibilitat de l’alumnat d’acudir als centres de forma voluntària quan canvien d’etapa no ha de provocar que el professorat tingui una “doble càrrega” perquè el curs s’acabarà telemàticament. La proposta de Bargalló va rebre crítiques de sindicats. Per exemple, Ustec·Stes va remarcar que el conseller trasllada la responsabilitat a les direccions dels centres educatius i que “si no vol assumir responsabilitat, que dimiteixi”.

Per la seua part, directors de centres de Lleida van adduir que són instruccions molt genèriques i per a aquest curs no hi haurà problema encara que veuen moltes incògnites de cara al setembre.

Demana la cessió de locals per fer classe el pròxim curs Al setembre es posarà en marxa el pla d’emergència educativa que fixa un alumne per cada quatre metres quadrats per donar prioritat a l’ensenyament presencial. Això suposa que caldrà redistribuir els espais i buscar cessions puntuals més enllà de les escoles per a aquells que ho necessitin, segons va apuntar Bargalló. Per aquesta raó, el conseller va sol·licitar als centres que analitzin les seues disponibilitats per poder iniciar el curs amb garanties. Pel que fa a la contractació de més personal en escoles i instituts, Bargalló va indicar que això es veurà al setembre, quan estigui resolta definitivament la matriculació i tots els espais disponibles.

tracking