SEGRE

ESNOTICIA

Les mascaretes, obligatòries des d'avui per als majors de 5 anys

En tots els espais públics, oberts o tancats, i si no es pot garantir una distància de dos metres || Interior anuncia multes als que es neguin a portar-les

Nens jugant ahir amb patinet pels carrers de Lleida, amb mascaretes infantils

Nens jugant ahir amb patinet pels carrers de Lleida, amb mascaretes infantilsAMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’ús de mascaretes és obligatori des d’avui en espais tancats d’ús públic i al carrer, quan no es pugui garantir una distància mínima de dos metres, per a tots els grans i per als nens de sis anys o més. Per als d’entre 3 i 5 anys són recomanables.

El Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) va publicar ahir l’ordre del ministeri de Sanitat que regula l’ús generalitzat de les màscares per evitar la transmissió comunitària del virus. D’aquesta obligació queden exemptes les persones amb alguna dificultat respiratòria que es pugui veure agreujada per la seua utilització, així com per a qui estigui contraindicat per motius de salut o discapacitat. Tampoc serà exigible en activitats incompatibles amb el seu ús, com la ingesta d’aliments i begudes, i en circumstàncies en les quals hi hagi una causa de força major o situació de necessitat. A més, n’estan exemptes les persones que surtin a fer esport.

Respecte als tipus de mascaretes que s’han d’utilitzar, l’ordre ministerial indica que poden ser de qualsevol tipus, preferentment higièniques i quirúrgiques, que cobreixin nas i boca. No s’han de treure per parlar, tossir o esternudar.

Experts assenyalen que les quirúrgiques i higièniques tenen una vida útil d’entre quatre i vuit hores. Si es desitja conservar-les per a un segon ús, s’han de guardar en una bossa transpirable o un sobre de paper.

Per la seua part, el ministeri de l’Interior va indicar que els cossos de seguretat faran una “funció pedagògica” els primers dies per a qui no porti mascareta quan es requereixi i en cas de no obeir hi haurà sancions que oscil·laran entre els 601 i els 30.000 euros.

El debat sobre l’ús obligatori d’aquest material de protecció portava setmanes sobre la taula i la Generalitat havien insistit en reiterades ocasions de la importància del seu ús.

A causa que els petits hauran de portar mascaretes, algunes farmàcies de Lleida ja en tenen d’infantils, de les de tela i fins i tot quirúrgiques i de FFP2.

Des del Col·legi de Farmacèutics van assenyalar, a més, que les de tela no protegeixen al 100% i van recomanar buscar per internet com adaptar una mascareta quirúrgica adulta per a un nen.

tracking