SEGRE

ESNOTICIA

L'ús de la mascareta es generalitza

Augmenten les persones que la porten al carrer a l'entrar en vigor l'obligatorietat en espais públics quan no pot mantenir-se la distància || Crítiques perquè fan calor i per la despesa que suposen

Diverses persones passejant amb i sense mascareta per la plaça Blas Infante.

Diverses persones passejant amb i sense mascareta per la plaça Blas Infante.AMADO FORROLLA.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els ciutadans majors de cinc anys estan obligats des d’ahir a utilitzar mascaretes en tots els espais públics oberts o tancats quan sigui impossible mantenir una distància de seguretat de dos metres. En el primer dia de vigència d’aquesta norma, la majoria de lleidatans que van sortir al carrer la portaven, més que fins ara, fins i tot molts que passejaven sols, però també podia veure’s veïns que, ja fos en grup o en solitari, no en portaven, sobretot joves.

Aquesta nova mesura decretada pel ministeri de Sanitat per evitar la transmissió del coronavirus va ser aplaudida per diverses persones que passejaven ahir a la tarda pels carrers de Lleida, encara que hi va haver excepcions.

El CAP de Tàrrega ha fet un vídeo per fomentar l’ús de les mascaretes, sobretot entre la joventut

“Amb la calor és insuportable i portar-la a l’aire lliure serà molt dur, no crec que faci falta en aquestes circumstàncies. Com la portarem quan obrin les piscines públiques?”, afirmava més d’un, mentre que d’altres consideraven que “no passa res” per portar un temps la mascareta. “No ens morirem per això”, van manifestar gràficament.

Per fomentar-ne l’ús, diverses entitats han fet o faran donacions entre la ciutadania, i també es fan campanyes de conscienciació.

Per exemple, el CAP de Tàrrega vol conscienciar sobretot els joves i ho ha fet a través d’un vídeo amb diverses personalitats targarines, com l’entrenador de bàsquet Jaume Ponsarnau i el popular Mag Lari.

L’incompliment d’aquesta obligació pot derivar en sanció, entre els 601 i 30.000 euros, si bé durant els primers dies només hi haurà advertències.

Les mascaretes poden adquirir-se en diversos comerços, sobretot a les farmàcies, on les quirúrgiques no poden costar més de 0,96 euros. “Un preu molt més elevat del que en veritat valen”, van denunciar alguns veïns.

Davant d’aquesta situació, la Federació Espanyola de Famílies Nombroses (FEFN) ha demanat suport al Govern central davant de la despesa extraordinària que hauran de fer. Prenent com a referència les quirúrgiques, calculen que la despesa per a una llar de quatre persones no baixarà dels 120 euros al mes, de forma que les famílies van demanar que “almenys una part podria subvencionar-se”.

L’ús de màscares no s’exigirà a persones per a qui l’ús estigui contraindicat per motius de salut ni als que surtin a córrer o muntar en bicicleta; tampoc en activitats incompatibles amb la seua utilització, com la ingesta d’aliments i begudes, i en circumstàncies en les quals hi hagi una causa de força major o situació de necessitat.

Per la seua part, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, va anunciar que “importants” empreses tèxtils iniciaran la producció de cinc milions de mascaretes higièniques fins a arribar a 100 milions.

Diverses persones passejant amb i sense mascareta per la plaça Blas Infante.

Diverses persones passejant amb i sense mascareta per la plaça Blas Infante.AMADO FORROLLA.

Diverses persones passejant amb i sense mascareta per la plaça Blas Infante.

Diverses persones passejant amb i sense mascareta per la plaça Blas Infante.AMADO FORROLLA.

tracking