SEGRE

LLEIDA

Aniversari convuls del primer any de govern d'ERC, JxCat i el Comú a la ciutat de Lleida

L'efemèride del primer any de govern d'ERC, JxCat i el Comú, després de desbancar els republicans el PSC per només 81 vots, queda eclipsada per la renúncia de l'edil de Drets Socials Regina Cairol || Alcaldia i la regidora al·ludeixen a “motius personals”, però hi hauria discrepàncies

Imatge dels 27 edils de la Paeria el dia de la investigura de l’alcalde, Miquel Pueyo.

Imatge dels 27 edils de la Paeria el dia de la investigura de l’alcalde, Miquel Pueyo.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Dimarts es compleix un any de les eleccions del 26-M en les quals ERC es va imposar al PSC per només 81 vots, i desbancava així gairebé quaranta anys de governs socialistes, i un mes després es va rubricar el pacte de govern entre els republicans, JxCat i el Comú. L’aniversari ha resultat convuls per la dimissió de l’edil d’ERC Regina Cairol, responsable de Polítiques per als Drets Socials, que va transcendir la nit de divendres i es va fer oficial ahir. Serà substituïda per Mariama Sall, la número vuit de la llista electoral i fins ara assessora del gabinet d’alcaldia. Cairol també deixa la Diputació i probablement la rellevarà Jaume Rutllant, encara que la formació està valorant diverses opcions.

Alcaldia va atribuir la renúncia de Cairol a “motius personals”, encara que pel que sembla des de fa mesos mantenia discrepàncies amb l’alcalde, Miquel Pueyo, sobre l’àrea de serveis socials i el nomenament d’una coordinadora hauria estat la gota que va vessar el vas. De fet, la relació entre tots dos havia acabat sent inexistent. Per la seua banda, Cairol, que està de baixa, va afirmar en un tuit que “per aclarir possibles rumors [...] vull comunicar-vos que la decisió ha estat presa per motius personals, en cap cas per salut ni tampoc per desavinences amb ningú”. En la nota d’alcaldia, Cairol apunta que actualment no pot assumir per motius personals la regidoria, per la qual cosa renuncia “en un acte de responsabilitat i amb la voluntat de garantir la millor atenció possible a qui més ho necessita”. Tant Pueyo com el president de la Diputació, Joan Talarn, van agrair la seua dedicació a les dos institucions.

El tripartit destaca el canvi de la ciutat mentre que l’oposició veu falta de lideratge

Els socis de govern d’ERC a la Paeria no creuen que aquesta situació afecti el pacte en absolut, mentre que el PSC, el principal grup de l’oposició amb el mateix nombre d’edils que els republicans, considera que “la governabilitat està tocada”. Cs apunta que el tripartit continuarà tenint igual majoria absoluta i el PP creu que aquesta crisi afectarà la seua “estabilitat i credibilitat”.

La renúncia de Cairol es debatrà en el ple de la Paeria de divendres vinent, però encara no està confirmada la seua presència. Després s’ha de comunicar a la Junta Electoral i el següent pas serà la presa de possessió de la nova edil, que de moment no té una cartera assignada.

Abans de fer-se pública aquesta primera crisi interna en una trobada del govern municipal, la portaveu d’ERC, Jordina Freixanet, va destacar que el primer any al capdavant de la Paeria que “hem liderat un canvi, treballat per sanejar la institució i introduït un tarannà més obert i transparent”. Toni Postius, portaveu de JxCat, va qualificar el primer any d’“un repte”. “La valoració és molt positiva, hem demostrat un grau de cohesió important, hi ha hagut un canvi de tarannà, polítiques de donar la cara i de lluitar per projectes emblemàtics encallats”. Així mateix, Sergi Talamonte, portaveu adjunt del Comú, va definir aquest temps com “molt intens, amb un forat monumental i una pandèmia mundial, i malgrat això s’està fent un canvi de paradigma de la ciutat”. “D’una banda és difícil, voldríem més capacitat econòmica i rapidesa. Ser dos de quinze no és fàcil, però hem aportat molta capacitat de consens”, va indicar, i va reconèixer que “ens agradaria anar molt més enllà, però és un encaix i el balanç és positiu”.

En canvi, el cap de l’oposició, el socialista Fèlix Larrosa, veu un govern amb “discrepàncies”, que provoca que els ciutadans “no tinguin clar el model de ciutat”. “Lleida no té un lideratge. Al marge de la política d’aparador, gestos i comunicació, els lleidatans volen decisions clares”, va remarcar, i va lamentar que “ERC mai ha buscat un acord amb el PSC”. “El govern és presoner de les seues decisions i l’oposició que van fer els condiciona perquè no volen reconèixer les coses que es van fer bé.” Opina que “no saben gestionar” i veu “deixadesa” i “incapacitat de plantar cara” a altres institucions. Ángeles Ribes, portaveu de Ciutadans, coincideix amb el PSC en aquest punt i va opinar que “el govern incompleix les promeses de campanya i el que deien els seus companys de files de l’any anterior”. També va criticar “les quinze regidories perquè tots tinguin quotes de poder i l’augment de càrrecs de confiança”, igual que va fer el portaveu del Partit Popular, Xavi Palau. Va afirmar que “a Lleida es busca alcalde i govern que governi, perquè no hi ha lideratge ni projecte ni eficàcia en la gestió”. Va considerar que “les expectatives eren molt altes i han defraudat”, i que “els tres partits de govern van per lliure”.

Imatge dels 27 edils de la Paeria el dia de la investigura de l’alcalde, Miquel Pueyo.

Imatge dels 27 edils de la Paeria el dia de la investigura de l’alcalde, Miquel Pueyo.SEGRE

Imatge dels 27 edils de la Paeria el dia de la investigura de l’alcalde, Miquel Pueyo.

Imatge dels 27 edils de la Paeria el dia de la investigura de l’alcalde, Miquel Pueyo.SEGRE

tracking