SEGRE

ENSENYAMENT ADMINISTRACIÓ

Educació no renova el concert a Terraferma i Arabell però els dóna una pròrroga d'un any

El DOGC publica la resolució que afecta en total onze col·legis catalans que segreguen per sexes || La Generalitat al·lega que incompleixen el principi de coeducació mitjançant l'escolarització mixta

Vista exterior del col·legi Terraferma, que escolaritza nens. L’Arabell, nenes.

Vista exterior del col·legi Terraferma, que escolaritza nens. L’Arabell, nenes.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Generalitat no renova el concert educatiu als onze col·legis catalans que segreguen per sexe, entre els quals Institució Lleida (titular dels centres Arabell i Terraferma vinculats a l’Opus Dei), segons publica el Diari Oficial de la Generalitat perquè “no compleixen el principi de coeducació per mitjà de l’escolarització mixta, que ha de ser objecte d’atenció preferent”. No obstant, els concedeix un any de pròrroga, per evitar també “el greu perjudici per a les famílies a l’assabentar-se que el centre no estarà concertat el curs vinent”. Al febrer, els dos centres van assegurar que Educació els renovaria el concert per sis anys.

Per retirar el concert, la conselleria aplica la llei d’Educació de Catalunya i la llei Orgànica d’Educació, que disposa que els centres que segreguen per sexe han d’exposar en el seu projecte les raons educatives de l’elecció d’aquest sistema i les mesures acadèmiques per desenvolupar per afavorir la igualtat. El 3 de març Educació va requerir als col·legis afectats que en deu dies presentessin el seu projecte educatiu de centre i al·leguessin les raons pedagògiques en què fonamenten l’elecció del model d’educació diferenciada per sexes.

Els centres afirmen que van presentar la documentació dins de termini i anuncien accions legals

Però amb l’entrada en vigor de l’estat d’alarma el 14 de març, els terminis administratius van quedar suspesos abans de l’acabament dels deu dies, admet la resolució. Per aquest motiu, Educació conclou que ja que no “s’ha pogut acreditar el compliment de les raons educatives de l’elecció d’un model d’escolarització diferenciada per sexes, ni l’adopció de mesures acadèmiques necessàries per garantir que aquesta organització diferenciada no constitueixi un impediment a la igualtat, no es pot aprovar la renovació del concert”.

Precisament, Institució Lleida replica que “la conselleria ha ignorat la documentació que l’escola va presentar en el termini previst” i que aquesta pròrroga d’un any, en lloc de renovar el concert per sis, és “una mostra de l’estil del conseller Bargalló”. Defensa que “els tribunals han ratificat la plena legalitat de l’educació diferenciada” i que “les nostres escoles compleixen els requisits legals”, per la qual cosa emprendran “les accions legals oportunes”.

Per la seua part, Units per Avançar va remarcar que l’escola diferenciada “és una realitat més inclosa en el model d’escola catalana” que ha conduït a l’“èxit educatiu” i veu un “atac frontal a la llibertat”.

Respecte al retorn voluntari al juny, va dir que “sis mesos sense contacte amb l’escola seria excessiu” per a alguns estudiants, però va augurar que no suposarà cap problema perquè molts alumnes decidiran no anar-hi. “Hem pres decisions que no són dins dels criteris” del ministeri d’Educació, va indicar, i va afegir que per elaborar el pla de reobertura han parlat amb la comunitat educativa i l’entorn social dels diversos equipaments.

Sense mascareta a classes de 0 a 6 anys, i contractaran més docents El conseller d’Educació, Josep Bargalló, va afirmar ahir que les classes dels alumnes d’entre tres i sis anys seran “sense mascaretes, segur”, i que les aules no hauran de tenir separacions marcades a terra, com s’ha fet en altres països. A Catalunya Ràdio, va reiterar que el dia 14 de setembre tots els alumnes podran començar el curs i que hauran de buscar “espais supletoris per complir les ràtios de seguretat i més professorat a la borsa de docents interins i substituts”.

tracking