SEGRE

MARÇ

Un aniversari, una residència i firmes alimentàries, focus del repunt a la regió sanitària de Lleida

El repunt de contagis de Covid-19 a la regió sanitària de Lleida va ser causat per una festa d'aniversari amb vint persones (4 positius que van encomanar la resta), una residència amb 20 casos i altres en empreses agroalimentàries, tots lleus. Salut n'estudiarà l'evolució i encara no descarta que Lleida pugui passar a la fase 2 dilluns.

Una sanitària fent una prova en una residència.

Una sanitària fent una prova en una residència.DEPARTAMENTO DE SALUD

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una festa d’aniversari amb vint persones, una residència amb vint positius més i casos en diverses empreses agroalimentàries, tots lleus, són els causants del repunt de Covid-19 a la regió sanitària de Lleida durant l’última setmana, que de moment impediria el pas a la fase 2 dilluns vinent. Així ho va indicar ahir el departament de Salut, que va precisar que a l’aniversari hi havia quatre persones positives que van acabar contagiant la resta i va afegir que també s’ha registrat un degoteig de casos entre el personal sanitari, encara que similar a l’ocorregut durant tota la pandèmia.

Salut va detallar que del 7 al 13 d’aquest mes es van detectar 45 casos de coronavirus al pla de Lleida, mentre que del 14 al 21 van ser 142. De fet, ahir Salut va notificar 58 positius més, davant dels 51 de la jornada anterior, 3 altes i una nova defunció que eleva el total a 232.

La portaveu del Govern, Meritxell Budó, va atribuir ahir a aquest repunt que no preveuen per ara que Lleida passi a la fase 2, sense donar més explicacions, i Salut va recordar que el dia 11, quan es va iniciar la fase 1, la taxa d’incidència acumulada en set dies era de 12,1 casos per 10.000 habitants, mentre que el dia 22 era de 42,7. Per la seua part, el president del Col·legi de Metges de Lleida, Ramon Mur, va apuntar que la notificació de casos augmenta també perquè ara s’estan efectuant proves PCR als Centres d’Atenció Primària. El director general de Professionals de la Salut, Marc Ramentol, també va afirmar a RAC 1 que les cadenes de transmissió portaven setmanes actives, però que amb l’augment de la capacitat de diagnòstic s’han pogut detectar ara, i va remarcar que el repunt de Lleida correspon a casos lleus i asimptomàtics. Va afegir que si es tractés d’una situació greu haurien pres mesures més enllà de seguir a la fase 1. De fet, va dir que el departament de Salut valorarà aquesta mateixa setmana si l’evolució dels focus detectats és bona, i no descarta proposar el pas a la fase 2 per a dilluns, de tota la regió o d’una part. Salut preveu visitar les empreses afectades, els noms de les quals no va precisar, per comprovar si les baixes temperatures en les quals s’hi treballa poden haver influït en els nous casos. També va incidir que s’ha establert “la correcta traçabilitat dels contactes estrets” dels infectats, en domicilis i entorns laborals i que estan aïllats, tal com marquen els protocols.

Així mateix, el cap d’epidemiologia de l’Hospital Clínic, Antoni Trilla, va indicar a Catalunya Ràdio que el repunt “s’ha detectat a temps i esperem que es controli”. “Si veiem que no augmenta el nombre de contagis serà un petit retard, que és raonable, i esperem que es pugui passar a fase 2 com més aviat millor” i va apuntar que els casos tenen un cert vincle per desplaçaments a treballar o relacions familiars.

D’altra banda, els positius a Agramunt han augmentat en un 40 per cent i s’ha arribat a 27 casos acumulats, segons Salut. En l’última setmana s’han registrat 11 nous positius.

A Tàrrega, han donat negatiu els tests fets a dos residències i s’esperen resultats de dos centres més.

A Aran ahir es van registrar tres nous casos i ja són 128 positius els confirmats en total. Les tres persones estan en aïllament domiciliari.

Només queden 24 ingressats per Covid a planta i vuit a l’UCI

Un altre indicador per determinar l’avanç de fase és la capacitat assistencial i si el repunt de casos no ha comportat nous ingressos, ja que són lleus o asimptomàtics. De fet, cada vegada hi ha menys persones ingressades per Covid-19 als hospitals de Lleida. Segons dades de Salut, actualment n’hi ha 11 a planta a l’Arnau de Vilanova, 8 a l’Hospital Santa Maria i 5 a l’hotel Nastasi, que sumen 24 en total. Així mateix, a la Unitat de Cures Intensives (UCI) de l’Arnau només queden vuit persones. Salut va remarcar que el volum de nous positius és baix i repartit i va subratllar que farà les proves que siguin necessàries als escorxadors afectats. A més, planteja que els positius que no es puguin confinar amb garanties “puguin anar a hotels”.

tracking